Δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και χωρίς να παρουσιάσει καινούργιες προτάσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε την Πέμπτη ενημέρωση αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Ads

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων: στην πρώτη ανήκουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ και οφείλουν περί τα 13 δισ. ευρώ στο σύνολο των 38 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 170.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υπερήμερες τουλάχιστον 90 ημέρες και το υπουργείο προτείνει διαγραφή ύψους 50% επί του συνόλου του χρέους τους (στο κεφάλαιο, στους τόκους και στις προσαυξήσεις).

Στη δεύτερη ανήκουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ -είναι 9.000 και χρωστούν περίπου 22 δισ. ευρώ- όπου για να γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, τραπεζών. Το 90% αυτών των επιχειρήσεων χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, στις εφορίες και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην εφορία και στα Ταμεία. Επιπλέον σε όσες επιχειρήσεις εγκριθεί από τις τράπεζες η υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων να δικαιούνται και πρόσθετη διαγραφή 20% (σύνολο διαγραφής 40%) στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ετεροβαρή υπέρ των τραπεζών χαρακτήρισε την πρόταση Δένδια για τα «κόκκινα δάνεια» ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.

Ads

Μιλώντας στον «Αθήνα 984» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την αξιοποίηση 3 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθούν οι μη εξυπηρετούμενες δανειοδοτήσεις, με παράλληλη ίδρυση διαμεσολαβητικού κρατικού φορέα.