Τον πρώην πρωθυπουργό, «καρφώνει» ο υπουργός οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ  Μπόργιανς, για τις λίστες της φοροδιαφυγής. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζει ότι ήδη από το 2012 είχε προσφέρει συνεργασία στην τότε ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, «αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον». 

Ads

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά κατά την επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο», αναφέρει ο Μπόργιανς.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση – σε αντίθεση με τη σημερινή – κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία».

Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας διευκρινίζει επίσης ότι την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει (το 2012) στον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία και τον γενικό πρόξενο του Ντίσελντορφ, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση».

Ads

Ερωτηθείς εάν έχει αποκομίσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, ο Μπόργιανς απαντά καταφατικά: «Ναι, μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε», ενώ για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλο λέει χαρακτηριστικά: «συνεπέστερη δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να φανταστεί τη συνεργασία μας».

Για τη λίστα την οποία παρέδωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα ο ΥΠΟΙΚ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εκφράζει την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη λίστα Λαγκάρντ: «Έχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει», δηλώνει.