Ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Euractiv, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος». Με τη δήλωσή του ο Μοσκοβισί «αδειάζει» τον διοικητή τη Τράπεζας της Ελλάδας, που επιμένει, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων, να μιλά για «προληπτική γραμμή στήριξης» μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ads

«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές και δυσβάσταχτες προϋποθέσεις για το λαό», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που επισήμανε εκ νέου με απόλυτη σαφήνεια και ο Πιερ Μοσκοβίσι.

O Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με ‘αναγκαστικό’ πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η προληπτική γραμμή δεν είναι απαραίτητη. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για μετά το μνημόνιο, όμως αυτό θα πρέπει να αφορά σε επίβλεψη όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, σε ένα ‘κανονικό’ μέλος της ευρωζώνης με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, φυσικά».

Παράλληλα ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι σημαντική. «Η αξιοπιστία της Ελλάδας επανακτήθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να γίνει και συζήτηση για το χρέος. Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να βρούμε λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά για το ζήτημα του χρέους και πρόσθεσε πως το θέμα είναι ένα «βάρος που βαραίνει τους Έλληνες πολίτες».

Ads

Επεσήμανε ακόμη πως η ελάφρυνση χρέους αποτελεί μέρος της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει πως θα «σχεδιάσουμε την στρατηγική ανάπτυξης που θα αναπτύξει η ίδια η Ελλάδα, ένα πακέτο για το χρέος και ένα πρόγραμμα επίβλεψης για την μεταμνημονιακή εποχή».

Καταλήγοντας, ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχτηκε πως παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι άνθρωποι αναμένουν αυτή να μεταφραστεί σε κάτι χειροπιαστό. “Όσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, θα υπάρχει δυσαρέσκεια και αυτή θα θρέφει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό” σχολίασε.