Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά το γνώριζε ότι η καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα προκαλούσε αντιδράσεις και θα σήκωνε κύμα αρνητικής δημοσιότητας για την ίδια.

Ads

Ηδη, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφασή της. Και ήδη, δέχεται κριτική από πολλά ΜΜΕ ότι συρρικνώνει το κόμμα, ότι είναι ανάξια για την ηγεσία, ότι έχει κρυφή ατζέντα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Α. Λοβέρδος αποδραματοποιεί την υποβάθμιση του αλλά την ίδια ώρα υπενθυμίζει τη βασική του θέση: «Ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ, υπαρξιακός ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η παρουσία της Φ.Γεννηματά χθες στη Βουλή, όπου απέρριψε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΑΣΕΠ,  προφανώς θα επιτείνει τις επιθέσεις που δέχεται. Δεν είπε μόνο ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταστρατήγηση και αποδυνάμωση αυτής της ιστορικής μεταρρύθμισης, που η προοδευτική δημοκρατική παράταξη έκανε πράξη και αποτελεί θεσμικό εγγυητή». Είπε ακόμη ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο «εξυπηρετεί μόνο τους ρουσφετολογικούς στόχους της Μαξίμου ΑΕ».

Βαριές κουβέντες και σίγουρα εντελώς ανοίκειες για τη σκληρά αντιΣΥΡΙΖΑ πτέρυγα του κόμματός της.

Ads

Tι ακριβώς συμβαίνει;

  1. Δεν υπάρχει υπόγεια συνεννόηση ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου για μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία. Στελέχη των δύο κομμάτων που μπορεί να συνομιλούν κατά καιρούς δεν το κάνουν στο πλαίσιο ενός κεντρικά σχεδιασμένου διαύλου επικοινωνίας.
  2. Η Φώφη Γεννηματά ποτέ δεν είχε καλή “χημεία” με τον Αλέξη Τσίπρα και αυτό δεν έχει αλλάξει, ούτε υπάρχει κάποια παρασκηνιακή επαφή μεταξύ τους.
  3. Δεν βρίσκεται καν κοντά με τον Γιώργο Παπανδρέου.  Οι πάγοι που δημιουργήθηκαν από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε στη Βουλή από την κομματική γραμμή στο ν/σ για τις διαδηλώσεις δεν έχουν λιώσει.

Τότε γιατί η Φ. Γεννηματά κινείται όλο και πιο αντιδεξιά;

  • Παίζει ρόλο η ευρωπαϊκή εμπειρία. Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην προοδευτική διακυβέρνηση ασκεί γοητεία στην κεντροαριστερά. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν ακριβά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες και σκοπεύουν να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα το επαναλάβουν στο μέλλον.
  • Η ΝΔ κάνει μεγάλη ζημιά στο ΚΙΝΑΛ αλώνοντας τον πολιτικό του χώρο. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ συνεργάζονται ήδη με τον Κυρ. Μητσοτάκη και άλλοι το εύχονται και περιμένουν.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 έκανε επίδειξη δύναμης σε σχέση με τη διεισδυτικότητα του κυβερνώντος κόμματος στον πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ. «Η ΝΔ σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας -και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι- αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την ΝΔ. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σημαίνουν αυτά ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ; Καθόλου εύκολο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνική βάση του ΚΙΝΑΛ είναι αντιΣΥΡΙΖΑ και πολλοί ψηφοφόροι τους βλέπουν θετικά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικές πολιτικές. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τίποτα για να διανύσει κάποια απόσταση προς την κατεύθυνση της κεντροαριστεράς. Αντίθετα, η “Ομπρέλα” και άλλοι προτάσσουν τη συνεργασία με το ΚΚΕ (δηλαδή το αδύνατο) και με το ΜέΡΑ25 στο όνομα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Συμπερασματικά: Ο Α. Λοβέρδος, παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κινείται εντατικά σαν υποψήφιος. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με βουλευτές και κομματικά στελέχη σε όλη την Ελλάδα οργανώνοντας την καμπάνια του. Η Φ. Γεννηματά δεν μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή από τον δραστήριο εσωκομαμτικό της αντίπαλο. Αργά ή γρήγορα θα τον αντικαθιστούσε. Το έκανε γρήγορα γιατί βιάζεται να ενισχύσει το αντιδεξιό πολιτικό της αφήγημα, το οποίο είναι, επίσης, αναπόφευκτο για την ίδια. Αν ο Λοβέρδος κοιτάζει προς την ΝΔ, η ίδια τι μπορεί να κάνει πέρα από το να κοιτάξει προς την άλλη κατεύθυνση;

Βεβαιότητες για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν. Ο δρόμος είναι δύσβατος και το τέρμα του δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή.

Οι δηλώσεις

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (ΣΚΑΪ, “Αταίριαστοι”)

«Η εμπειρία που έχουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπειρία ενός κόμματος που δεν έχει και πολύ σχέση με αυτά, τα οποία πρεσβεύουμε εμείς ως κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν μπορούμε εμείς με ένα κόμμα που βλέπει σε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος, των θεσμών, αρμούς που πρέπει να καταλάβει για να ασκήσει την εξουσία. Είναι ένα κόμμα που δεν σεβάστηκε ποτέ την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν σεβάστηκε την Τράπεζα της Ελλάδος. (…) Η Νέα Δημοκρατία είναι για το χώρο μας ιδεολογικός αντίπαλος. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος».

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ (ρ/σ ΘΕΜΑ)

«Ο φαύλος κύκλος της εσωστρέφειας πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει. Ο χώρος μας θέλει δημοκρατία, ανεκτικότητα σύνεση και όχι αποκλεισμούς. Η αντικατάσταση του Λοβέρδου, δεν βοηθάει την κατάσταση. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως θα καλυφθεί το κενό που αφήνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, σήκωσε το βάρος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με συνέπεια και προσφορά και αποτελεσματικότητα. |(…) Ο κόσμος που μας έφερε εδώ είναι αντι-Συριζα. Είδαν ότι το προοδευτικό δεν ταυτίζεται με αυτή την παράταξη που είναι λαϊκιστές και φέρθηκαν επικίνδυνα φέρνοντας παραλίγο τη χώρα εκτός Ευρώπης».

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ (Action 24)

«H απόφαση της Φώφης Γεννηματά ήταν δικαίωμά της αλλά είναι ακατανόητη. Επρεπε να στηριχθεί ο αγώνας που έδωσε o Ανδρέας Λοβέρδος τόσα χρόνια και μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον έχει διαρκώς στοχοποιημένο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχέση με άλλους δεν υπονόμευσε την παράταξη. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αλλά από την εσωτερική του διάσπαση».