Δίπολο μετωπικής αντιπαράθεσης, καθαρή – έως σκληρή – νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση, και μια θολή προσπάθεια συγκερασμού κέντρου και άκρων περιλαμβάνει η ατζέντα Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον την κατέθεσε ο ίδιος στην ΔΕΘ.

Ads

Η εμφάνιση του αρχηγού της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη οριοθετεί και το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα – μιας αντιπαράθεσης, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει χαρακτηριστικά προσωπικής αναμέτρησης και σύγκρισης με τον πρωθυπουργό. Ως πρώτο πεδίο αυτής της σύγκρισης, δε, έδειξε το μέτωπο των επενδύσεων, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση από την μία πόρτα καλεί τους επενδυτές και από την άλλη τους διώχνει.

Το «κοστούμι» και το «αμπέχωνο»

«Δεν είμαι εγώ αυτός που τη μια μέρα φοράει το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη μέρα το αμπέχονο του διαδηλωτή» είπε στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι στον πρωθυπουργό και στο μοντέλο της υγιούς επιχειρηματικότητας που προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Το «κοστούμι» όμως που διαλέγει να φορέσει ως «πρωθυπουγός εν αναμονή» και ως εγγυητής των επενδύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνει, κατά τις δικές του δηλώσεις πάντοτε, καθαρές νεοφιλελεύθερες θέσεις σε όλο το φάσμα των πολιτικών – από το «μαχαίρι» στους συμβασιούχους του Δημοσίου και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Παιδεία, έως την φορολογική, και ποινική αμνηστία για όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται για μια ατζέντα που ουσιαστικά οδηγεί σε νέο μνημόνιο «ελληνικής ιδιοκτησίας» – «μνημόνιο, μετά το μνημόνιο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται απλώς για την επιτομή του ρεαλισμού και της πολιτικής υπευθυνότητας, καθ’ ότι πέραν των άλλων – όπως επίσης είπε – η ισότητα αποτελεί ουτοπία κόντρα στην φύση.

Ο δεύτερος τη τάξει Αδωνις

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι προβάλλοντας το εν λόγω προφίλ ο αρχηγός της – κατά τις διακηρύξεις του πολυσυλλεκτικής και μετριοπαθούς – ΝΔ επέλεξε να ταυτιστεί με το πρόσωπο που συνιστά τον ορισμό των άκρων, τον Αδωνι Γεωργιάδη. Αναγνώρισε μόνον διαφορές ύφους με τον αντιπρόεδρό του και δεν δίστασε να τον χρίσει ατύπως δεύτερος τη τάξει στο κόμμα λέγοντας κατηγορηματικά «αποτελεί προσωπική μου επιλογή».

Οι πληροφορίες λένε ότι η πολιτική σοφία αυτής της επιλογής αμφισβητείται ήδη εντόνως και εντός γαλάζιας παράταξης (και δη από την καραμανλική πτέρυγα και τους θιασώτες του μεσαίου χώρου), με το ερώτημα κατά πόσο συνάδουν οι προσπάθειες διεύρυνσης της παράταξης και τα ανοίγματα προς το κέντρο με το πολιτικό μοντέλο Αδωνι. Την απάντηση προφανώς θα κληθεί να την δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά ενδεχομένως και από τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις – οι πρώτες δείχνουν να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – μολονότι το έτερο μήνυμα που επιχείρησε να στείλει από τη Θεσσαλονίκη είναι πως ο ίδιος διαμορφώνει το ρεύμα και δεν παρασύρεται από αυτά.

Το μήνυμα στην κεντροαριστερά

Στην ίδια στρατηγική ενδεχομένως εντάσσεται και η επιλογή του να αποκρούσει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αποκρούοντας ουσιαστικά και το αίτημα της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για «συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων» και κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Εν ολίγοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έχει πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας, αποδέχθηκε το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και, μαζί, και το δίλημμα «με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη». Το πλέον ενδιαφέρον, δε, ίσως είναι ότι με αυτήν την επιλογή αναγκάζει και την ηγεσία της κεντροαριστεράς – νέα ή παλαιά – να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου διλήμματος με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μετεκλογικό ορίζοντα…