Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ με τρία «όπλα«: την υπόθεση Eldorado, το μαζούτ στον Σαρωνικό και την «τρύπα» στα δημόσια έσοδα του Αυγούστου. Και τα τρία, κατά το γαλάζιο επιτελείο, συνιστούν ακλόνητες αποδείξεις της «διγλωσίας», της «ανεπάρκειας» και της «ανικανότητας» της κυβέρνησης – τρεις λέξεις που, κατά τις πληροφορίες, θα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές ο αρχηγός της ΝΔ στην ομιλία και την συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Ads

Σε επίπεδο ουσίας όμως, το αφήγημα μάλλον εξακολουθεί να πάσχει. Στο θέμα της Eldorado οι εξελίξεις δείχνουν να δικαιώνουν ήδη την αρχική κυβερνητική θέση περί επιχείρησης πολιτικού εκβιασμού από την εταιρία. Στην περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό τα ερωτήματα παραμένουν πολλά – και αφορούν και τον κρατικό μηχανισμό -, αλλά μέχρι στιγμής οι απαντήσεις τους δεν βρίσκονται στις ισοπεδωτικές, αντιπολιτευτικές ιαχές της Νέας Δημοκρατίας. Όπως και οι ανησυχίες για ενδεχόμενες απαιτήσεις των δανειστών να ληφθούν νέα μέτρα δεν απαντώνται με ομοβροντίες καταστροφολογίας.

Η «κλεμμένη» ατζέντα

Στο δια ταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη αντιμέτωπος με το ίδιο έλλειμμα – το έλλειμμα ουσιαστικής πολιτικής στρατηγικής και δικής του ατζέντας. Πρόκειται για ένα έλλειμμα που, ανεξαρτήτως της δημόσιας ρητορικής, συζητείται εντόνως, αναγνωρίζεται και προβληματίζει και το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και συνοψίζεται στην ουσιαστική ακύρωση της επιχειρηματολογίας και της ίδιας της οικονομικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας μετά την επιλογή Τσίπρα να καταστήσει πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ads

Στην προσπάθειά του να καλύψει αυτό το κενό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη την δική του μετα-μνημονιακή πρόταση, η οποία θα δίνει προσδοκίες «ρεαλιστικές» προσδοκίες, χωρίς εξαγγελίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και βρίσκονται «μακριά από την ευκαιριακή αντίληψη πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ». Η πρόταση αυτή θα εμπλουτιστεί με το σχέδιο της ΝΔ για θεσμικές εξωμνημονιακές τομές σε πεδία όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία η δημόσια διοίκηση και συνολικά το μοντέλο άσκησης πολιτικής.

Η «ανεπαρκής κυβέρνηση»

Από την στιγμή ωστόσο που ο Αλέξης Τσίπρας μιλά ήδη για μείωση της φορολόγησης τωβν επιχειρήσεων όταν δοθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, δημιουργεί task force για τις επενδύσεις και φέρνει σε πτώτο πλάνο τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτελεί ερώτημα τι νέο και τι εναλλακτικό μπορούν να κομίζουν οι “ρεαλιστικές” προτάσεις Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, ο βασικός άξονας των μηνυμάτων του αρχηγού της ΝΔ από την ΔΕΘ μάλλον καταδικάζεται να περιοριστεί στην θέση “εμείς μπορούμε καλύτερα” και στην ανάδειξη της “ανικανότητας” και της “ανεπάρκειας” της κυβέρνησης τόσο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην διαχείριση κρίσεων.

Πρόκειται για μηνύματα τα οποία ίσως ικανοποιούν το κομματικό ακροατήριο, αλλά δεν αρκούν για να διευρύνουν την πολιτική δυναμική και το δημοσκοπικό ρεύμα της ΝΔ. Η εν λόγω διαπίστωση έρχεται πλέον και από στελέχη της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμές  προς το ηγετικό – επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς, που εγκαλείται για σειρά από ατυχείς επιλογές τους τελευταίους μήνες.

Ο Καραμανλής κι ο Σαμαράς

Σ’ αυτή την κριτική αποδίδεται, εν μέρει, και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστρέξει σε «άνωθεν» στήριξη πριν ανέβει στην Θεσσαλονίκη, ζητώντας συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Τόσο το ραντεβού με Καραμανλή όσο και εκείνο που ακολούθησε με τον Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αναδειχθεί εικόνα ενότητας και συστράτευσης στην παράταξη πριν από την παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Κατά τους πλέον προβληματισμένους, ωστόσο, στη ΝΔ ίσως να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα. Διότι μπορεί να ερμηνεύεται και ως πολιτική αδυναμία του αρχηγού της αντιπολίτευσης – ενός αρχηγού, εγκλωβισμένου ανάμεσα στις προσωπικές στρατηγικές και τις ομάδες των δύο πρώην  πρωθυπουργών…