Τα μηνύματα εκατέρωθεν εστάλησαν καθαρά στην χθεσινή συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή, η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού γίνεται πλέον ο πρώτος στόχος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, και η Βουλή μπαίνει από σήμερα στον ανταρτοπόλεμο της δεδηλωμένης.

Ads

Πρώτο πεδίο άσκησης, δε, σ’ αυτόν τον ανταρτοπόλεμο γίνεται το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το οποίο εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να αποτελέσει και το πρώτο crash test της απόφασης ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίζουν στο εξής κανένα νομοθέτημα – ακόμη κι εάν συμφωνούν με το περιεχόμενό του – εάν δεν το στηρίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. «Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με Καμμένο», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, με την προσθήκη ότι η εποχή των «διπλών πλειοψηφιών» λαμβάνει τέλος.

Όμως σε πρώτη φάση το σχέδιο της ΝΔ και της ΔΗΣΥ «ναυαγεί» καθώς οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν πως θα υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Εξάλλου το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον υπουργό Αμυνας στις καταγγελίες περί εμπλοκής του στην υπόθεση Noor 1 είχε προϊδεάσει για το μηδενικό πολιτικό αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η τακτική.

Ωστόσο η ΝΔ επιλέγει να παίξει το «χαρτί Καμμένου» με τρεις στόχους: Να φορτίζει πολιτικά κάθε ψηφοφορία που θα διεξάγεται στο εξής στη Βουλή και θα άπτεται της προοδευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, να αναδεικνύει την άβολη θέση της Κουμουνδούρου στην συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και να αποκόψει κάθε γέφυρα σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά. «Τις διπλές πλειοψηφίες να τις ξεχάσετε, όπου οι μεν θα παριστάνουν τους υπερπροοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες… ‘Ο,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ήταν το μήνυμα με το οποίο περιέγραψε αυτή την τακτική χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Κυβερνητικές πηγές αφ’ ενός απαντούν ότι θέμα δεδηλωμένης δεν τίθεται σε καμία περίπτωση και, αφ’ ετέρου, αποδίδουν στην αντιπολίτευση καθαρά μικροκομματική, έως και αντιθεσμική, προσέγγιση. Ομως, πρώτος και άμεσος στόχος της ΝΔ είναι να καταστήσει την κυβέρνηση όμηρο μιας διαρκούς απειλής – της απειλής καταψήφισης νομοθετημάτων τα οποία δεν στηρίζουν για ιδεολογικούς και προγραμματικούς λόγους οι ΑΝΕΛ. Η αντιπολίτευση είχε εναποθέσει τις ελπίδες της και στο νομοθέτημα για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Πρόκειται για την τροπολογία που αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση των ΑΝΕΛ να την καταψηφίσουν και η οποία προκάλεσε και τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης, ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όμως πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΑΝΕΛ θα την υπερψηφίσουν τελικά μετά από κάποιες τροποποιήσεις. 

Ειδικά πάντως στο θέμα της ταυτότητας φύλου έχει ενδιαφέρον το εάν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν en bloc την κομματική γραμμή και τι θα πράξουν εκείνοι που βρίσκονται στην πιο προοδευτική πτέρυγα της παράταξης. Ο ίδιος ο Κυριακος Μητσοτάκης, άλλωστε, σε συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με εκπροσώπου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ είχε δεσμευτεί να στηρίξει την ταυτότητα φύλου, ενώ κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από την Βουλή η Νέα Δημοκρατία είχε τριχοτομηθεί. Τότε 27 βουλευτές επέλεξαν την αποχή, 19 υπερψήφισαν και 29 καταψήφισαν.