Ανακριβές φέρεται να είναι το πόθεν έσχες που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 95% της γαλλικής εταιρείας Personal Ventures η οποία αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Όπως άλλωστε αναγράφεται στο πόθεν έσχες πρόκειται για «διαμέρισμα 92 τ.μ. με αποθήκη και γκαράζ» και στον τρόπο απόκτησης αναγράφεται «δάνειο».

Με βάση έγγραφα που κατέθεσε η ίδια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην αγωγή εναντίον του Documento (την οποία και έχασε) το σπίτι αξίας 1.470.000 ευρώ αγοράστηκε με δάνειο που πήρε η εταιρεία 900.000 ευρώ και με μετρητά 570.000 ευρώ από «ίδια κεφάλαια». Στα μετρητά οφείλει να προσθέσει κανείς και 154.000 ευρώ ακόμη που δόθηκαν για φόρους και μεσιτικά έξοδα. Συνεπώς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σπίτι δεν αγοράστηκε με δάνειο μόνο, αλλά υπολείπονται 724.000 ευρώ που η εταιρεία έδωσε μετρητά.

Τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν, κατά το Documento, είναι πώς δόθηκε αυτό το πολύ μεγάλο ποσό  αφού το κεφάλαιο της εταιρείας τις ημέρες εκείνες, όπως είχε δηλωθεί, ήταν 10.000 ευρώ καθώς και για ποιο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πόθεν έσχες έχει αποκρύψει αυτή τη «μαύρη τρύπα».

Ads

Η υπόθεση 

Στις 16 Ιουνίου του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής και υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επιστολή με την οποία ενημερώνει πως ο έγγαμος βίος του έχει διαταραχτεί και είναι σε διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Στις 30 Ιουνίου ο Κ. Μητσοτάκης καταθέτει τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης χωρίς να συμπεριλαμβάνει σε αυτή την κ. Γκραμπόφσκι. Την ίδια μέρα που καταθέτει το πόθεν έσχες, η Μ. Γκραμπόφσκι δημιουργεί στο Παρίσι την εταιρεία SCI Personal Ventures. Η εταιρεία ανήκει κατά 95% σε αυτήν και κατά 5% στον ετεροθαλή αδελφό της Γιώργο Παπαζήση. Το μετοχικό κεφάλαιο με το οποίο δημιουργείται η εταιρεία είναι 10.000 ευρώ.

Μερικές μέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, η εταιρεία αυτή αγοράζει από το ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας του Pierre Cardin το γνωστό σπίτι στις όχθες του Σηκουάνα που υπήρξε τόπος διαμονής του Βολταίρου.

Οπως προκύπτει από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, η Μ. Γκραμπόφσκι είχε υπογράψει προσύμφωνο αγοράς του σπιτιού από τις 5 Μαΐου του 2006, αλλά προχωρά στην κανονική εμφανή αγορά μόνο αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει τη δήλωση πόθεν έσχες που δεν τη συμπεριλαμβάνει.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαθέτει το Documento, αλλά κυρίως από αυτά που κατέθεσε η σύζυγος του πρωθυπουργού διά του δικηγόρου της σε δίκη εναντίον του Documento, φαίνεται ότι ποσό 900.000 ευρώ δίνεται για την αγορά του σπιτιού από δάνειο ενώ οι υπόλοιπες 725.000 δίνονται μετρητά και αφορούν το υπόλοιπο του τιμήματος του σπιτιού μαζί με φόρους και μεσιτείες (επίσημο συμβόλαιο μεταφρασμένο από την πλευρά της Γκραμπόφσκι):

«Οσον αφορά την καταβολή του τιμήματος, για την αγορά του ως άνου περιγραφόμενου ακινήτου, αναφέρεται ότι ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ-ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ, εν προκειμένω δηλαδή η αναφερόμενη ως άνω εδρεύουσα στο Παρίσι εταιρεία, προέβη στην υλοποίηση της καταβολής αυτού, ως εξής: α. Μέχρι του ποσού των 900.000 ευρώ μέσω δανείου ευέλικτης πίστωσης που χορηγήθηκε από την Τράπεζα GE MONEY BANK, περιγραφή του οποίου υπάρχει στο συμβόλαιο και β. Μέχρι ποσού των 570.000 από ίδια κεφάλαια».

Επίσης, η εταιρεία καταβάλλει μετρητά και πλέον του ποσού που έχει πάρει απ’ το δάνειο, 74.823 ευρώ για φόρους και 80.000 για μεσιτεία. Δηλαδή 724.823 ευρώ καταβάλλονται μετρητά από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα της κ. Γκραμπόφσκι. Η εταιρεία της έντεκα μέρες αφού έχει συσταθεί καταβάλλει αυτό το μεγάλο ποσό σε μετρητά από τα κεφάλαιά της. Από τα αρχεία εταιρειών στη Γαλλία προκύπτει πως η εταιρεία SCI Personal Ventures έχει μετοχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ. Αυτό το παραδέχεται και η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού στη δήλωση πόθεν έσχες που κάνει το 2016, όπου καταθέτει ότι το μετοχικό κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ.

Το θαύμα των Παρισίων και το ανακριβές πόθεν έσχες

Ενώ λοιπόν η εταιρεία έχει μόλις 10.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο, καταβάλλει ποσό σχεδόν 725.000 ευρώ, τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν στα ίδια κεφάλαια από τα οποία καταβάλλεται το υπόλοιπο σε μετρητά για την αγορά του σπιτιού.

Πώς μια εταιρεία που μόλις συστάθηκε και δήλωσε τα κεφάλαιά της βρίσκεται μερικά 24ωρα μετά να καταβάλλει τόσο υψηλό αντίτιμο σε μετρητά; Πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα; Σε ποιον ανήκουν;

Το συγκεκριμένο ποσό δεν σχετίζεται με ενδεχόμενα ποσά που μπορεί να έχει η σύζυγος του πρωθυπουργού σε τράπεζες, αφού είναι εταιρικό και όχι προσωπικό χρήμα. Αν καταβλήθηκε, όπως γράφουν τα συμβόλαια, από την εταιρεία, έπρεπε να υπάρξει έστω και μέσα στις πρώτες μέρες λειτουργίας της αντίστοιχη αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας από τη Μ. Γκραμπόφσκι και τον αδελφό της. Τέτοια διαδικασία ούτε έχει καταγραφεί στο εμπορικό μητρώο της Γαλλίας ούτε ομολογείται από την ίδια.

Πώς συνέβη αυτό το θαύμα των Παρισίων; Ποιος και με ποιον τρόπο κατέβαλε αυτό το υψηλό ποσό;

Η σύζυγος του πρωθυπουργού όχι μόνο δεν δίνει εξηγήσεις όπως οφείλει, αλλά στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει σε ανακρίβεια. Στη σελίδα 12 της δήλωσης φαίνεται πως η σύζυγός του είναι μέτοχος κατά 95% στη γαλλική εταιρεία Personal Ventures, η οποία είναι «ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επιφανείας 92 τμ με αποθήκη και γκαράζ». Ως πηγή προέλευσης του ακινήτου αναγράφεται «δάνειο». Αποκρύπτεται δηλαδή πως το ακίνητο δεν αγοράστηκε μόνο με δάνειο αλλά καταβλήθηκε και ποσό 725.000 ευρώ από την εταιρεία σε μετρητά. Η μαύρη τρύπα επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να εξαφανιστεί και από το πόθεν έσχες αφού προηγουμένως εξαφανίστηκε από τους ελέγχους, σύμφωνα με την έρευνα του Documento.