Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης… το οποίο όμως είναι νομοθετημένο από το 2018 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Εκτός όμως από το γεγονός πως ανακοίνωσε πρόγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάσει της δήλωσής του, προχώρησε και στο «κόψιμο» των δικαιούχων καθώς σήμερα προβλέπεται δωρεάν μαστογραφία για όλες τις γυναίκες από 40 έως 50 ετών, ανά δύο χρόνια, και ετησίως για γυναίκες ηλικίας 35 έως 40 ετών και άνω των 50 ετών, αν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ της 19ης Ιουνίου του 2018 δημοσιεύθηκε ο νόμος, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ αναλάμβανε το κόστος για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς την παραμική επιβάρυνση για τις γυναίκες και αναφέρεται ότι έγινε δωρεάν η «μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

image

Ads

Ο πρωθυπουργός την Κυριακή, υποδεχόμενος  στο γραφείο του γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ότι «από τη συζήτησή μου με γυναίκες που έδωσαν μάχη με τον καρκίνο του μαστού κρατώ την αισιοδοξία της γνώσης και της επιστήμης και την τεράστια σημασία της πρόληψης. Γι΄ αυτό ανακοινώνουμε μία πιλοτική δράση δωρεάν μαστογραφίας, ανά 2 έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 & 50 ετών».

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη λοιπόν εκτός από τις αντιδράσεις που προκάλεσε για τα επικοινωνιακά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, γέννησε και πολλά ερωτήματα: Θα αποκλείονται από τις δωρεάν εξετάσεις όσες γυναίκες είναι από 35 έως 48 ετών; Γιατί το πρόγραμμα είναι «πιλοτικό»; Καταργείται το μόνιμο πρόγραμμα για δωρεάν μαστογραφία που νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; 

Σε ανακοίνωσή της η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, εγκαλεί τον Κ. Μητσοτάκη για προχειρότητα, άγνοια ή και εξαπάτηση, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του, τόσο το υφιστάμενο πλαίσιο, όσο και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. «Σήμερα, 25η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ανέλαβε δράση ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού με την παρουσία της κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή. Ως γιατρός και ως γυναίκα επισημαίνω τη σημασία, την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: 

«Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στις παροχές Πρωτοβάθμιας Υγείας συμπεριλήφθηκε, για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και ΚΑΘΕ χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός μόλις ανακοίνωσε “πιλοτική δράση δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για τις γυναίκες ηλικίας 49 & 50 ετών”, μη λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το υφιστάμενο πλαίσιο, όσο και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Προχειρότητα, άγνοια…μήπως και εξαπάτηση;».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφία εξαπολύει και ο Παύλος Πολάκης. Όπως γράφει στο Facebook, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νομοθετήσει και ισχύει, δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο έτη σε γυναίκες ηλικίας 40 – 49 ετών. Ερωτά ακόμα τον πρωθυπουργό, τον οποίο καταγγέλλει πως «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κατευθυνθεί σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο; «Ντροπή και μόνο ντροπή! (αν σε ξεγέλασαν που δεν το πιστευω, απέλυσε τους συμβούλους Υγειας σου ….)», καταλήγει. 

Ξανθός, Γεννηματά αδειάζουν Μητσοτάκη – Κικίλια

Ενοχική και παραπειστική ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει την απάντηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αναφορικά με τις υποτιθέμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δωρεάν μαστογραφίες και ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι το ζήτημα είχε ρυθμιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαψεύδεται το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές εξετάσεις το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα εγκάλεσε τους κ. Μητσοτάκη – Κικίλια για το ζήτημα, δηλώνοντας ότι το θέμα έχει ρυθμιστεί από το 2016, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή εκμετάλλευση». Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι το 2016 «45 γυναίκες βουλευτές στείλαμε επιστολή για να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία» αναγνωρίζοντας πως  «πράγματι ο κ. Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017».

«Ο κ. Κικίλιας απαντώντας στην αποκάλυψη ότι η εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφίες είναι σκέτη κοροϊδία, μίλησε για προπαγάνδα! Θέλω να πιστεύω ότι αγνοούσε τι ακριβώς προβλέπει ο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Η απάντησή του όμως ήταν ενοχική και παραπειστική ταυτόχρονα. Παραδέχθηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους. Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει. Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφασή μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019! Φαίνεται ότι τη δική τους λογική και απαίτηση υιοθετεί ο Υπουργός Υγείας», σημειώνει σχετικά ο Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει:  

«Η πρόληψη του καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής. Θέλει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής υγείας, θέλει δημόσιες δομές και μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με βάση το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και της κοινοτικής φροντίδας, όπως αυτή που προωθήσαμε».