Πιέσεις στον δήμο Μυτιλήνης για την άμεση υπόδειξη κατάλληλου χώρου δημιουργίας κλειστής δομής για πρόσφυγες ασκεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου, Νότης Μηταράκης, μετά την υποχωρητική στάση του δημάρχου Στρατή Κύτελη που δήλωσε έτοιμος να συζητήσει μία τέτοια προοπτική. 

Ads

Με επιστολή του προς την τοπική αρχή, ο υπουργός ζητά «να καταλήξουμε άμεσα στη βέλτιστη τοποθεσία για τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύγχρονου κέντρου υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας».

Πρόκειται ουσιαστικά για την δρομολόγηση της κλειστής δομής «στη μέση του πουθενά», όπως είχε δηλώσει παλιότερα, όπου το όποιο δικαίωμα εξόδου δεν θα έχει πραγματικό αντίκρυσμα για τους πρόσφυγες. Η πρόταση του υπουργού έρχεται με «τυράκια» την ανάπλαση της καμένης έκτασης στη Μόρια και αποζημιώσεις για τους πληγέντες οικισμό, το δήμο και τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές μετά την πυρκαγιά, αλλά και υπό την απειλή της μονιμοποίησης του πεδίου βολής στο Κάρα Τεπέ. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση της πρότυπης δημοτικής δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που υπήρχε από παλαιότερα στο Κάρα Τεπέ. 

«Καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης να αναζητήσει και να εγκρίνει, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, ονομαστικό κατάλογο ιδιωτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Η σχετική απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της ζημιάς και το κόστος αποκατάστασής της και να αποσταλεί σε έντυπη και ηλεκτρονικά – επεξεργάσιμη μορφή. Επίσης καλώ τον Δήμο Μυτιλήνης, με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, να αποστείλει άμεσα μια κοστολογημένη πρόταση-μελέτη για τον καθαρισμό, την απομάκρυνση των καμένων αλλά και των εναπομεινάντων πρόχειρων κατασκευών, καθώς επίσης και την αποκατάσταση μέσω φύτευσης, του Ελαιώνα της Μόριας», αναφέρει στην επιστολή. 

Ads