Μπορεί ο Μηταράκης να ανακοίνωσε «πάγωμα» των επιτάξεων και να ζήτησε από τις τοπικές αρχές των νησιών να προτείνουν χώρους για να δημιουργηθούν τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, όμως έως τώρα δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση. Πρόταση επίσης δεν έχει καθοριστεί ούτε για τη συνάντηση με τον υπουργό. 

Ads

Και μπορεί οι πηγές του υπουργείου να δηλώνουν ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και περιμένουμε τις προτάσεις τους» – διαμηνύοντας πάντως παράλληλα ότι «τα περιθώρια στενεύουν» – ωστόσο, οι αρχές των νησιών όπως έγινε ξεκάθαρο, χθες είναι στην πλειοψηφία τους ανοιχτές μόνο σε διάλογο από μηδενική βάση.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση να τονίζει ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό. Όσο δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών, το μπάχαλο θα συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες». 

Ads

«Μία εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόπειρα να επιτάξουν εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών, ευτελίζοντας μάλιστα το Κοινοβούλιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε πρωτοφανή αμηχανία, ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει, κατόπιν εορτής βεβαίως, ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας για να βρεθεί μια λύση στο χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την ίδια στιγμή, αποποιούμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης, ζητάει προσχηματικά από τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, εμμένοντας πάντα στο αδιέξοδο των κλειστών κέντρων», προσθέτει.