Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται το 2020, η 13η σύνταξη που έλαβαν οι συνταξιούχοι τον περασμένο Μάιο. Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ερωτηθείς σχετικά στην πρωινή εκπομπή του Ant1, αν και απέφυγε να απαντήσει, τελικά παραδέχτηκε ότι η 13η σύνταξη, η οποία νομοθετήθηκε και καταβλήθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα χορηγηθεί το 2020.

Ads

Μάλιστα, την χαρακτήρισε ως «κοινωνικό μέρισμα» και δήλωσε ότι «θα πάμε σε κάτι άλλο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων», καθώς όπως είπε η Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ότι έχει κοινωνική ευαισθησία και με το κοινωνικό μέρισμα.

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση του κοινωνικού μερίσματος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς μόλις 1 στους 5  από τους περυσινούς δικαιούχους θα το λάβουν. Από 780 εκατ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσό περιορίστηκε σε μόλις 175 εκατ. ευρώ και μάλιστα με απίστευτα κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός των άγαμων ανέργων, των συνταξιούχων, των ΑμΕΑ άνω των 24 ετών. 

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αρμόδια τομεάρχη Εργασίας του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, να τονίζει ότι ο κ. Μηταράκης «κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα καταργηθεί και δεν θα καταβληθεί το 2020 η μόνιμη 13η σύνταξη – ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ψηλότερες συντάξεις – η οποία νομοθετήθηκε και καταβλήθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ.»

Κατά την τέως υπουργό Εργασίας, «τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων της τάξης των 500 ευρώ από το 2020. Τελικά, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια αλλά τα Μνημόνια δεν θα βγουν ποτέ από τη Ν.Δ.».

Ads