Ανεπιθύμητοι από την ιστορία, αλλά προσκεκλημένοι από ντόπιους ομοϊδεάτες τους για τα πρόσφατα γεγονότα στα νησιά και τον Έβρο, αίφνης βρέθηκαν στην Ελλάδα ναζιστικές ομάδες και οι επικεφαλής τους, «σε αλληλεγγύη στους Έλληνες συνοριοφύλακες», όπως δηλώνουν, αλλά με πραγματικό στόχο τη διάδοση εθνικιστικού μίσους. «Θα σας κάνουμε ό,τι και στα Καλάβρυτα», φώναξε ένας εξ αυτών σε Έλληνες που αντέδρασαν στην παρουσία τους στη Λέσβο. 

Ads

Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με εικόνες που παρουσιάζουν νεοναζί και ακροδεξιούς υποστηρικτές στα ελληνικά νησιά και στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, να επιτίθενται ακόμη και σε δημοσιογράφους. Το παρών στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης έδωσαν την Παρασκευή τουλάχιστον πέντε νεοναζί από τη Γερμανία, μέλη της οργάνωσης «Identity Movement».

Μέσα στους «επισκέπτες» είναι και ο νεοναζί Μάριο Μίλερ, επικεφαλής της «Kontrakultur Halle», μιας περιφερειακής ομάδας του «Identitarian Movement Germany». Ο Μάριο Μίλερ έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές και τον τύπο με τη δράση του. Είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει το «Kontrakultur», ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί το νέο «Ο Αγών Μου» για τους πιο φανατικούς ακροδεξιούς του 21ου αιώνα, στο οποίο μιλάει για εξισλαμισμό της Ευρώπης, αποθεώνει τον Κόμη Δράκουλα επειδή «παλούκωσε» χιλιάδες Οθωμανούς και τα πολεμοχαρή τραγούδια της νεολαίας του Χίτλερ.

Οι γερμανικές αρχές κατατάσσουν το «Identitarian Movement Germany» στις ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των ενεργειών του. Έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε διάφορες «ακτιβιστικές» ακροδεξιές ενέργειες που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας.  Πριν από τρία χρόνια, ο Μίλερ και άλλα μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας» επιβιβάστηκαν στο σκάφος C-Star και βγήκαν στη Μεσόγειο για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Ads

image

image

Ένα άλλο γνωστό ακροδεξιό μπουμπούκι, ο Μάρτιν Σέλνερ, βρέθηκε στον Έβρο.

Ηγέτης του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος IBÖ (Identitarian Movement of Austria), το οποίο περιγράφεται στο wikipedia ως ένα μόρφωμα που μεταξύ άλλων «αντιτίθεται στον φιλελευθερισμό, τον διεθνισμό, το Ισλάμ, τον Ισλαμισμό, την πολυπολιτισμικότητα», ενώ έχει συνδεθεί επανειλημμένως με ναζιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις.

Τον Ιούνιο του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε μόνιμα την είσοδο του Sellner στη χώρα για λόγους ασφαλείας.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε, ο ίδιος και άλλα μέλη του «Identity Movement», κρατούν σημαίες της Ελλάδας, της Αυστρίας και μία με το σπαρτιάτικο Λάμδα, καθώς και ένα πανό που γράφει «Απαγορεύεται. Δεν θα κάνετε την Ευρώπη σπίτι σας».

image