Η μάχη δίνεται – φαινομενικά τουλάχιστον –στο πολιτικό προσκήνιο, τα πραγματικά όμως και τοξικά πυρά εκτοξεύονται από το επιχειρηματικό παρασκήνιο. Είναι τα πυρά ενός, σκληρού και δημόσιου πλέον, πολέμου που εκπορεύεται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και λόμπι με, λιγότερο ή περισσότερο, προφανείς στόχους. Σ’ αυτούς τους στόχους ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενέταξε από το βήμα της Βουλής την – εν πολλοίς αναμενόμενη – προσπάθεια διατήρησης των προνομίων και της ασυλίας του παλιού συστήματος στη διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή. Άλλες κυβερνητικές πηγές προχωρούν ένα βήμα παραπάνω.

Ads

Και εμφανίζονται πεπεισμένες ότι πίσω από τα κλιμακούμενα και συντονισμένα πυρά του τελευταίου διαστήματος βρίσκεται ευθεία επιχείρηση «υπονόμευσης, αποσταθεροποίησης και, εν τέλει, πτώσης της κυβέρνησης». Κατά τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση αυτή έχει καθαρό ορίζοντα κορύφωσης τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς στόχος είναι «να μην φτάσει η κυβέρνηση αυτή στο καλοκαίρι και στο τέλος του μνημονιακού προγράμματος» – μια προοπτική, που θα μπορούσε όχι μόνον να ακυρώσει οριστικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της ΝΔ αλλά και να ανατρέψει πλήρως τους τρέχοντες δημοσκοπικούς συσχετισμούς.

Ο Μαρινάκης κι ο Αλαφούζος

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο αυτού του επιχειρηματικού πολέμου βρίσκονται δύο πρόσωπα και δύο επιχειρηματικοί όμιλοι, οι όμιλοι του Γιάννη Αλαφούζου και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αμφότερους τους υπέδειξε σχεδόν ονομαστικά, και αρκούντως αιχμηρά, επίσης από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός: Ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη καταγγέλλοντας «συντονισμένο κρεσέντο» κατά της κυβέρνησης από τις επτά εφημερίδες που έχει αγοράσει ο «κουμπάρος» της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο οποίος, όπως είπε, «το τελευταίο διάστημα περνάει πιο συχνά την πόρτα του εισαγγελέα από το κατώφλι του σπιτιού του».

Ads

Και συμπλήρωσε το παζλ, υποδεικνύοντας ως «όψιμο φίλο» του Βαγγέλη Μαρινάκη τον Γιάννη Αλαφούζο – «όψιμο συνέταιρο του», τον χαρακτήρισε, «που πριν λίγο καιρό ήταν στα μαχαίρια αλλά τώρα τα βρήκαν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, την κυβέρνηση…». Πίσω από αυτές τις καταγγελίες δε ίσως έχουν ιδιαίτερη σημασία, οι κινήσεις των δύο επιχειρηματιών το τελευταίο διάστημα αλλά και οι αποκαλύψεις για την δραστηριότητά τους.

Οι offshore και τα Paradise Papers

Ο Γιάννης Αλαφούζος, που ο τηλεοπτικός του σταθμός ΣΚΑΙ πρωτοστατεί στην κριτική κατά της κυβέρνησης, είναι ίσως το ελληνικό όνομα με την πιο ηχηρή παρουσία στις λίστες των offshore και των Paradise Papers που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με την έρευνα του ICΙJ ο Γιάννης Αλαφούζος, εκτός της γνωστής του ναυτιλιακής εταιρείας Ermis Maritime Corporation, είναι παράλληλα επικεφαλής τριών offshore:της Ermis Maritime HoldIngs Limite, της Myrina Shipping Limited, και της Sydon Shipping Limited. Χθες επίσης, το «Εθνος» αποκάλυψε, πάντοτε μέσω των Paradise Papers, την ύπαρξη και έτερης offshore στη Νήσο του Μαν, στην οποία ανήκει το γιοτ του επιχειρηματία.

Μετά και το νέο δημοσίευμα, το δικό της ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια παράλληλη πολιτική εξέλιξη: Η ερώτηση που κατέθεσαν χθες το βράδυ 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μάθουν «εάν υπάρχουν ιδιοκτήτες ή μέτοχοι εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού και έχουν εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές» και εάν επίσης «υπάρχουν τέτοιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι να δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ενημέρωσης». Την ερώτηση συνυπογράφουν μεταξύ των άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκις και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόκειται για μια ερώτηση που, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς των media, μπορεί να εμπεριέχει και τα ίχνη ενός παράπλευρου ενδο-επιχειρηματικού πολέμου. Ο οποίος αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, εν όψει και του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που ήδη προκηρύχθηκε, αυτή τη φορά από το ΕΣΡ.

Οι βολές Παπαγγελόπουλου

Στην ίδια συγκυρία, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η δραστηριότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο εφοπλιστής παραιτήθηκε από πρόεδρος του Ολυμπιακού και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση, στο μεσοδιάστημα ωστόσο επιδεικνύει μια εντονότατη δημόσια παρουσία, με χροιά περισσότερο πολιτική παρά επιχειρηματική. Είναι χαρακτηριστική η περιοδεία του στη Μάνδρα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, όπως και η αιχμηρή δημόσια αντιπαράθεσή του με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αλλά και  στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό για ένα… post που ανάρτησε ο τελευταίος στο Facebook.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, δεν περνά απαρατήρητη η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά μερίδας του Τύπου κάνοντας λόγο για «νταβατζήδες» και «βδέλλες της διαφθοράς» και διαμηνύοντας: «Η κάθαρση θα είναι εντυπωσιακή. Είμαστε μόνον στην αρχή»…