Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια αποχωρούσαν τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα από την Αθήνα. Με αφορμή την ιστορική επέτειο, που αντίθετα με τις άλλες ευρωπαικές χώρες δεν γιορτάζεται στην Ελλάδα, διεξήχθη ένας πρωτότυπος ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με το παρελθόν της πόλης κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Περιηγήθηκαν σε δρόμους και κτίρια της Αθήνας που είχαν την δική τους ιστορία. Το tvxs κάλυψε την εκδήλωση και σας παρουσιάζει τις στάσεις της περιήγησης. Ρεπορτάζ-βίντεο: Ευαγγελία Ασημακοπούλου, Φώτης Τάκος.

Ads

Στάση 1η | Οδός Μασσαλίας (πεζόδρομος μπροστά από τη Νομική) Νεκροτομείο Αθηνών, ο κατοχικός λιμός και οι συνέπειές του


Στάση 2η | Σόλωνος και Ασκληπιού
24 Μαρτίου 1942, φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη διαδήλωση της Κατοχής


Πρωτεργάτης και ξεναγός του περιπάτου είναι ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Στο τι αποτέλεσε ερέθισμα για τη διοργάνωση αυτού του περιπάτου ο κ. Χαραλαμπίδης δήλωσε στο tvxs: «Έψαχνα να βρω κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε αυτό που λέμε ιστορία να φύγει από τον αποκλειστικά ακαδημαϊκό χώρο, δηλαδή τα συνέδρια, τις εκδόσεις, την αρθρογραφία και να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο, να ανοιχτεί δηλαδή περισσότερο στη κοινωνία. Δουλεύοντας στο μυαλό μου ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι τρόποι, κατέληξα σε αυτό που λέμε “ιστορικός περίπατος” ή “ιστορική περιήγηση” και επειδή το αντικείμενο της έρευνας μου είναι η σύγχρονη ελληνική ιστορία και κυρίως η δεκαετία του ‘40, για αυτό ξεκίνησα κάνοντας κάποιες περιηγήσεις για τη περίοδο της κατοχής στην Αθήνα».

Στάση 3η | Σταδίου 15 κτίριο ΟΤΕ (604)
 12 Απριλίου 1942, οι Τριατατικοί κατεβαίνουν στην πρώτη κατοχική απεργία


Στάση 4η | Τράπεζα της Ελλάδος – Πανεπιστημίου και Ομήρου
22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία

Ως προς το ποιος είναι ο στόχος αυτής της περιήγησης καθώς και αν υπήρξαν προβλήματα για την πραγμάτωσή της ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε: «Ο βασικός στόχος είναι να μπορέσει αυτό το κομμάτι της έρευνας να ανοίξει όσο γίνεται σε περισσότερο κόσμο. Να θεσμοθετηθεί και να μπορεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο από τον ίδιο το Δήμο γιατί αφορά τη πόλη και τους πολίτες… Ο συγκεκριμένος περίπατος γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και όλες οι πολιτικές παρατάξεις όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν με την συγκεκριμένη εκδήλωση. Ελπίζω ότι σε βάθος χρόνου θα υπάρξει και η έμπρακτη υποστήριξη από την άποψη κυρίως της συμμετοχής των ανθρώπων από τις δημοτικές παρατάξεις το οποίο είναι κάτι που αφορά τη πόλη της Αθήνας».

Στάση 5η | Σανταρόζα
Οι μαυραγορίτες και οι ρουλέτες 


Στάση 6η | Πατησίων και Γλάδστωνος
Ανατίναξη των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ


Στάση 7η | Κοραή
 Γερμανικό φρουραρχείο Αθηνών και οι Έλληνες συνεργάτες τους

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης ακολούθησε προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού στη Νομική σχολή, στο αμφιθέατρο Παπαρηγοπούλου. Επιπλέον, η ιστορικός και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα παρουσίασε την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής». 

Ads

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα, δείτε στο tvxs.gr το τελευταίο ντοκιμαντέρ της τριλογίας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα «Η Ελλάδα του Χίτλερ», με τίτλο «Η Πικρή Απελευθέρωση».