Θέση στο θέμα της λειτουργίας της Cosco και της ανταποδοτικότητας της παρουσίας της στον Πειραιά πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. «Καλό δεν έχουμε δει ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους και τη Cosco», διεμήνυσε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας την αντίθεσή του με τα πεπραγμένα του κινεζικού παράγοντα στον Πειραιά. Αφορμή της παρέμβασης του Β. Μαρινάκη ήταν το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει για το μεγάλο λιμάνι, όσον αφορά την διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν τα μπάζα από τις εργασίες ανάπτυξης της νέας βάσης κρουαζιέρας μέσα από τους δρόμους της πόλης.

Ads

Τα φορτηγά της Cosco παρά τις απαγορεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνέχιζαν να περνάνε μέσα από την πόλη έτσι με ευρύτατη συναίνεση ζητήθηκε άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για ενημέρωση και αποφάσεις. Στο αίτημα συμφώνησαν οι επικεφαλής Νίκος Βλαχάκος (Πειραιάς Πόλη Πρότυπο), Νίκος Μπελαβίλας (Πειραιάς για Όλους), Διαμάντω Μανωλάκου (Λαϊκή Συσπείρωση), Θανάσης Διαβολάκης (Ανταρσία στο Λιμάνι) και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των τεσσάρων συνδυασμών. Το κοινό μέτωπο και η έκτακτη συνεδρίαση ήταν μια πρωτοβουλία του Νίκου Μπελαβίλα και για τον σκοπό αυτό είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και μια επιστολή του επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» προς τον πρόεδρο του ΔΣ και τον Δήμαρχο Πειραιά, στην οποία απάντησαν θετικά οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η διακοπή της διέλευσης των βαρέων οχημάτων του ΟΛΠ από την πόλη και η άμεση υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) όπως και την κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Το ψήφισμα που εκδόθηκε βασίστηκε πάνω στη εισήγηση του κ. Μπελαβίλα και κτός από την άμεση διακοπή της διέλευσης βαρέων οχημάτων της Cosco από την πόλη, με το ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας στον Πειραιά.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, σε μια από τις όχι και τόσο συχνές εμφανίσεις του στο δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο εφοπλιστής υποστήριξε πως από το 2014, οπότε ο ίδιος και ο συνδυασμός Πειραιάς Νικητής ενεπλάκησαν με τα κοινά της πόλης, αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, είχε εκφράσει την πλήρη διαφωνία του με οποιαδήποτε μονοπωλιακή συμφωνία, όπως αυτή που τελικώς προχώρησε με την Cosco, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον Πειραιά. «Από αυτά που έχω ακούσει και από αυτά που έχω δει θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία εφόσον η πόλη μας δεν έχει ένα μεγάλο όφελος», τόνισε.

Ads

Για το θέμα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από τους δρόμους της πόλης, ο Β. Μαρινάκης επεσήμανε: «Θεωρώ ότι από μέρους τους, θα δημιουργούνται συνέχεια προβλήματα. Δεν θα βρούμε άκρη. Πρέπει λοιπόν να παρθεί μια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να απαγορευτεί να περνάει οποιοδήποτε φορτηγό από τους δρόμους του Πειραιά γι’ αυτές τις εργασίες που συζητάμε. Αν θέλουν ας νοικιάσουν πλοία για να μεταφέρουν τα υλικά γι’ αυτές τις προβλήτες που συζητάμε από την θάλασσα και όχι από την ξηρά». Μάλιστα πρότεινε να βάλει ο δήμος ακόμη και «λουκέτο» στις εξόδους και τις εισόδους του λιμανιού προκειμένου να μην πραγματοποιούνται οι εν λόγω μεταφορές διαμέσου της πόλης, ζητώντας και την ενεργοποίηση των αρμόδιων Αρχών.