Το στοίχημα για “γέφυρες” με μια νέα, πιο… δεξιόστροφη κεντροαριστερά δεν φαίνεται πλέον να βγαίνει εύκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις – ακόμη και των πιο φιλικών προς την Πειραιώς μέσων ενημέρωσης – εξακολουθούν να μην δίνουν προοπτική αυτοδυναμίας, και η ηγεσία της ΝΔ αναγκάζεται σε νέες αναπροσαρμογές στρατηγικής για να κρατήσει ζωντανή την συσπείρωση των ψηφοφόρων της και την προοπτική της εξουσίας.

Ads

Σ’ αυτές τις αναπροσαρμογές εντάσσεται τόσο η, μερική έστω, επαναφορά των προβλέψεων για πρόωρες εκλογές, όσο και η στροφή στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού κέντρου – ήτοι, παλαιών ψηφοφόρων του “Ποταμιού” και απογοητευμένων του εκσυγχρονιστικού μπλοκ μετά την ήττα του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Καμίνη στην εκλογή για τον αρχηγό του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος αυτής της εκλογής δεν ήταν και η πλέον θετική στο γαλάζιο επιτελείο, παρά την σπουδή Μητσοτάκη να συγχαρεί την Φώφη Γεννηματά και να της υπενθυμίσει ότι προσβλεπει στην μεταξύ τους “ειλικρινή συνεννόηση για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου”.

“Οταν βλέπεις στην Χαριλάου Τρικούπη να πανηγυρίζουν μαζί με την Φώφη ο Κώστας Λαλιώτης κι ο Θανάσης Τσούρας, μάλλον δύσκολα μπορείς να δεις μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα ενός Μητσοτάκη”, είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο παλαιού και έμπειρου στελέχους της ΝΔ.

Ads

‘Η άλλως, οι περισσότεροι γνώστες των συσχετισμών και των παρασκηνιακών διεργασιών στη ΝΔ θεωρούν ότι, παρά την σταθερή γραμμή των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά, οι προοπτικές μιας συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και κεντροαριστεράς έχουν μάλλον περιοριστεί στο ελάχιστο μετά την έκβαση των εκλογών στον νέο φορέα.

Οι απογοητευμένοι του κέντρου

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται πλέον στην “αλίευση” δυνάμεων από το κέντρο και στην διατήρηση του σκληρού μετώπου με την κυβέρνηση στα μέτωπα της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της υπερφορολόγησης.

Ως προς την πρώτη επιλογή, στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχει και χώρος και δυνατότητες, και υποδεικνύουν προς επίρρωση αυτής της θέσης τα ποιοτικά ευρήματα της χθεσινής δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονία. Με βάση αυτά τα ευρήματα ήδη 4 στους 10 ψηφοφόρους του Ποταμιού έχουν μετακινηθεί προς τη ΝΔ και η τάση αυτή ενισχύεται, γεγονός που ενισχύει και τα κεντρώα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προκειμένου, δε, τα εν λόγω ανοίγματα να μην επηρρεάσουν την συσπείρωση του σκληρού δεξιού πυρήνα της ΝΔ, επιστρτατεύεται ταυτόχρονα και η άμεση προοπτική της εξουσίας, δηλαδή των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι από το πρωί σήμερα, πηγές της ΝΔ προερχόμενες κυρίως από την πλευρά Σαμαρά συνδέουν την πολιτική κρίση και αστάθεια στην Γερμανία με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και στην Ελλάδα. Κατά το αφήγημά τους, δε, μια παρατεταμένη ακυβερνησία στην Γερμανία μπορεί να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα για λύση στο χρέος και έξοδο από το Μνημόνιο και να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2018.

Η “ανομία” και η καθημερινότητα

Παραπλεύρως, και σε τρίτο επίπεδο, το επιτελείο της ΝΔ έχει αποφασίσει να συντηρήσει και να κλιμακώσει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση για τα θέματα της ανομίας και της διαχείρισης της καθημερινότητας, θεωρώντας ότι είναι μια τακτική που αποδίδει και δημοσκοπικά.

Η δε ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παραμείνει εστιασμένη στην γραμμή ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την βούληση, ούτε την ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τη ζητήματα, και θα πατήσει στην “ανεξελέγκτη δράση” ομάδων τύπου Ρουβίκωνα, καθώς και στην φόρτιση που προκαλούν οι θάνατοι από την θεομηνία στην Μάνδρα.

Η υπερφορολόγηση θεωρείται ένα ακόμη πεδίο που αποδίδει για τη ΝΔ, ειδικά απευθυνόμενη στη μεσαία τάξη, και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στόχευσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην σημερινή του συνέντευξη στο EUObserver. “Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σουρεαλιστικό”, είπε, “η κυβέρνηση Τσίπρα ,έχει υπερφορολογήσει την ελληνική οικονομία και έχει σκοτώσει όποια ανάπτυξη μπορούσε να υπάρξει».

Στο στόχαστρο πάντα ο Καμμένος

Ως υστερόγραφο αυτής της τακτικής των ολομέτωπων επιθέσεων προς την κυβέρνηση, η ΝΔ διατηρεί πάντοτε και το “χαρτί” Καμμένου. Η νέα σφοδρή στοχοποίηση του υπουργού Αμυνα και κυβερνητικού εταίρου αναμένεται την Πέμπτη στη Βουλή οπότε και συζητείται η ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους όρους πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Πρόθεση του γαλάζιου επιτελείου είναι να δοκιμάζει συνεχώς την κυβερνητική συνοχή και να πιέζει τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου. Δεν είναι, δε, τυχαίο το γεγονός ότι γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην είναι ούτε την Πέμπτη στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον υπουργό Αμυνας, καθώς θα απουσιάζει σε ταξίδι στο Παρίσι.