Μόλις μία εβδομάδα μετά την «Ιοκάστη» ένα νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έρχεται για να πλήξει τη χώρα μας. Το βαρομετρικό χαμηλό «Κρέοντας» που έφτασε από τη νότια Ιταλία, επηρεάζει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας με κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ads

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας (με εξαίρεση την κεντρική – ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) σήμερα θα επικρατήσει έντονη κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στις περιοχές που  επηρεάζονται συμπεριλαμβάνεται η Αττική και η Αθήνα.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ads

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (από 400 περίπου μέτρα).
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά 8 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της ηπείρου και της δυτικής Στερεάς (από 400 μέτρα).
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στα νοτιά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς (από τα 400 μέτρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα νοτιά νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο «Κρέοντας» φεύγει αύριο 

Αύριο Παρασκευή, η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.

Σταδιακά όμως και καθώς ο «Κρέοντας» θα απομακρύνεται προς τις ακτές της Αφρικής, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο.

Πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στα νότια τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι βόρειοι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στα επίπεδα των 5 -6 μποφόρ και θα στραφούν σε βορειοανατολικούς.