O τελικός «κουμπαράς» του κοινωνικού μερίσματος κλειδώνει σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, ο πολιτικός – και επικοινωνιακός – σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την έναρξη της καταβολής του στις 14 Δεκεμβρίου και σε κλίμα εορταστικό, και τα κριτήρια της διανομής του μάλλον αποτυπώνονται στην δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «ταξικής μεροληψίας».

Ads

«Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Είναι ταξική επιλογή να μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων» ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, τόσο σε ό,τι αφορά την κατανομή των πρώτων μεταμνημονιακών ελαφρύνσεων, όσο και σε απάντηση των επικρίσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «παροχολογία» και «φιλολαϊκή πολιτική σε βάρος της μεσαίας τάξης». Με αυτά τα δεδομένα, από το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ωφεληθούν κι εφέτος οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες – δηλαδή, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι, καθώς και όσα νοικοκυριά (με παιδιά) έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ τον χρόνο.

Το ελάχιστο ποσό που θα διατεθεί είναι 710 εκατομμύρια ευρώ, είναι πιθανό ωστόσο το κονδύλι αυτό να αυξηθεί αισθητά εάν οι φορολογικές εισπράξεις του Νοεμβρίου – που κλείνουν σήμερα – είναι ικανοποιητικές και δώσουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Τα χθεσινά φορολογικά νέα δεν ήταν καλά για την κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των φορολογουμένων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές έκαναν άλμα μισού εκατομμυρίου, ενώ οι νέοι φόροι που έμειναν απλήρωτοι αυξήθηκαν κατά περίπου μισό δισ. ευρώ. Παρά ταύτα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η πρώτη εικόνα από τα έσοδα του Νοεμβρίου (με τις παράλληλες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) θα είναι θετική και ικανή να ενισχύσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την Δευτέρα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει την αμέσως επόμενη μέρα, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ τα ποσά που θα διατεθούν στους δικαιούχους δεν μπορούν να κατασχεθούν από την εφορία ή τις τράπεζες και είναι αφορολόγητα. Οι πληροφορίες μέχρι χθες ανέφεραν ότι στο τραπέζι παραμένει πάντοτε και το σενάριο να συμπεριληφθεί στο τελικό πακέτο και η «13η σύνταξη», η οποία θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που συμπεριλαμβάνονται, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, στους δικαιούχους του μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας στοιχεία τόσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και για το πόσοι δικαιούνται το ΕΚΑΣ (είναι περίπου 80.000) – προφανώς για να περιληφθούν στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης.

Ads

Ως προς τα ποσά που θα διανεμηθούν, με βάση τουλάχιστον τα περσινά κριτήρια διανομής του μερίσματος προκύπτει το εξής πλαίσιο:

  • Για μονομελή οικογένεια προβλέπεται μέρισμα 450 ευρώ όταν το εισόδημα είναι από 0 έως 5.000 ευρώ, 350 ευρώ όταν το εισόδημα είναι από 5.000 έως 7.000 ευρώ και 250 ευρώ για εισόδημα από 7.000 έως 9.000 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά δικαιούτο πέρσι μέρισμα 675 ευρώ για εισόδημα έως 5.000 ευρώ, 525 ευρώ με εισόδημα από 7.500 έως 10.500 ευρώ και 375 ευρώ για εισόδημα από 10.500 έως 13.500 ευρώ.
  • Για ζευγάρι με δύο παιδιά το μέρισμα ήταν 900 ευρώ για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 700 ευρώ για εισόδημα από 10.000 έως 14.000 ευρώ, και 500 ευρώ για εισόδημα από 14.000 έως 18.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα κριτήρια και τις κατηγορίες