Ο Κώστας Βλάσης αποτελεί την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη εξαιτίας του σάλου που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη για το ψεύτικο πτυχίο στο βιογραφικό του. 

Ads

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Κωνσταντίνος Βλάσης γεννήθηκε το 1975 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την ειδικότητα του χειρουργού – ορθοπεδικού στο Νοσοκομείο Λαϊκό. Το 2004 – 2005 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας». Το 2005 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας της ίδιας Σχολής. Το 2012 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και το 2016 Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.   

Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από το 2010, του Τομέα Υγείας – Παιδείας. Εκλέχθηκε Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και στις εκλογές του 2019. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας έχει διατελέσει αναπληρωτής γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Είναι παντρεμένος με την ιατρό-βιοπαθολόγο Χρύσα Σαλδάρη και έχουν μία κόρη κι έναν γιο.

Κυβερνητικές πηγές για την επιλογή Μητσοτάκη 

Ads

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ιδιαιτέρως τις ικανότητες του κ. Βλάση, που παρά το νεαρό της ηλικία του – είναι 44 ετών – έχει καταφέρει να διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο».

Προσθέτουν ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πρωθυπουργού έπαιξε η εκλογική επιτυχία του κ. Βλάση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά και η ευρεία του εκλογική νίκη στην Αρκαδία στις εκλογές του Ιουλίου. «Επιπλέον, κατά κοινή ομολογία ο Αρκάς βουλευτής είχε μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στη νίκη της ΝΔ και του Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς ανέλαβε προσωπικά την οργάνωση του εκλογικού αγώνα του υποψήφιου Περιφερειάρχη κερδίζοντας μια πολύ δύσκολη μάχη και μια Περιφέρεια που πολλοί στην παράταξη θεωρούσαν χαμένη υπόθεση», συμπληρώνουν.

«Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο Αρκάς βουλευτής έχει αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό με τους Έλληνες ομογενείς και κυρίως αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς από τα πρώτα χρόνια που πολιτευόταν πραγματοποιούσε συστηματικές επισκέψεις σε αρκετές Πολιτείες δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον απόδημο Ελληνισμό. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ψήφου των αποδήμων και συμμετείχε ενεργά στην προώθησή της μέσω της στενής συνεργασίας του με την κοινότητα των αποδήμων Αρκάδων, που αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο όγκο των συμπατριωτών μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον αναφέρουν ότι «πρόκειται για άνθρωπο αυτοδημιούργητο και χαμηλών τόνων, με πλούσιο βιογραφικό αλλά και εργασιακή εμπειρία» και «έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ ό,τι αφορά στην επιλογή των στελεχών της κυβέρνησής του».