Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης με μια καυστική ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον πρόεδρο των Βιομηχάνων Κωνσταντίνο Μίχαλο ως «καταληψία» του κτιρίου στην οδό Αμερικής. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ο Κωνσταντίνος Μίχαλος κατέλαβε το κτίριο με «φουσκωτούς» και σήμερα τον καλεί και στα εγκαίνιά του.

Ads

«Όσοι πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα στη χώρα μας, συνεχώς διαψευδόμαστε. Έφτασε σήμερα στο γραφείο μου πρόσκληση από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο που με καλεί στα εγκαίνια κτιρίου, το οποίο ο ίδιος έχει καταλάβει, αφού το επισκεύασε μέσω ΕΣΠΑ ο δήμος Αθηναίων, με συμβατικό όρο να το χρησιμοποιεί για 14 χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων και συνεχίζει:

«Πριν από τρεις μήνες, η διοίκηση του ΕΒΕΑ εισέβαλε στο κτίριο, παραβιάζοντας τις πόρτες με «φουσκωτούς». Το κόστος ανακατασκευής του εμβληματικού κτιρίου της Αμερικής 8, που ήταν εγκαταλελειμμένο από το ΕΒΕΑ για 20 χρόνια, έχει κοστίσει 3 εκ. ευρώ. Με σκληρή και συστηματική δουλειά ολοκληρώσαμε τις εργασίες σε δύο χρόνια.

Ο δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και για τις εξελίξεις έχω εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Βρίσκομαι σε ανοιχτή επικοινωνία  με την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. κυρία Κορίνα Κρέτσου για τη ντροπιαστική αυτή εξέλιξη, που εκθέτει την Ελλάδα, ανατροφοδοτεί τη συζήτηση για τον τρόπο που ορισμένοι αντιλαμβάνονται τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τον κόπο του άλλου, και κυρίως μας θυμίζει γιατί η χώρα κατέληξε σε αυτή την κατάντια».

Ads

Η ιστορία του κτιρίου

Το κτίριο στην οδό Αμερικής 8, στο κέντρο της Αθήνας, είναι ιδιοκτησίας του ΕΒΕΑ αλλά κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας ανέλαβε να το ανακαινίσει, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Δήμος Αθηναίων και να λειτουργήσει ως κέντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας. Το ΕΒΕΑ, όμως, θεώρησε ότι δεν τηρήθηκαν από πλευράς δήμου οι όροι της παραχώρησης και ανέλαβε εκείνο τη διαχείρισή του.