Ένταση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και δημοσιογράφων επικράτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τις επικοινωνιακές καμπάνιες που υλοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2012 – 2014. Δημοσιογράφος αποκάλεσε «σκύλο» τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος του απάντησε: «τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει».

Ads

Σύμφωνα με το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, στο ΚΕΕΛΠΝΟ (εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας) υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες και σπατάλη περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης.

Τα «μαύρα ταμεία»

Η υπόθεση αφορά καμπάνιες, που προβλήθηκαν από μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου, την εποχική γρίπη, τα γενόσημα και τη ορθολογική χρήση αντιβιοτικών. Όπως σημείωσε ο κ. Πολάκης το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε αρμοδιότητα να υλοποιήσει ορισμένες από τις καμπάνιες, όπως για τον καρκίνο, ούτε για τα γενόσημα. Παράλληλα, δεν αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ, για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Ads

Περίπου «1,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να μην είχε δοθεί, καθώς αφορούσε κοινωνικά μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν», ανέφερε ο κ. Πολάκης ενώ πρόσθεσε πως πρόβλημα επίσης υπάρχει διότι δεν αποδεικνύεται η συχνότητα προβολής των μηνυμάτων που πληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το πόρισμα, την περίοδο 2012-2014, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις επικοινωνιακές εκστρατείες του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν αποφασιστεί ανέρχονταν σε 9.760.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, συμβασιοποιήθηκαν 4.575.401,23 ευρώ και τελικά καταβλήθηκαν 3.026.413,97 ευρώ. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών, περίπου 640.000 ευρώ, αποφασίστηκαν το 2009, όμως υλοποιήθηκαν το πρώτο έτος της ελεγχόμενης περιόδου.

Ο «σκύλος» υπουργός και τα «μαντρόσκυλα της διαπλοκής»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επικράτησε ένταση με τον Παύλο Πολάκη και τους δημοσιογράφους να ανεβάζουν τους τόνους. Η ατμόσφαιρα ήταν εξ αρχής έκρυθμη με συγκεκριμένους δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται για τη διαρροή του πορίσματος στο περιοδικό Hot Doc, η κυκλοφορία του οποίου συνέπεσε με την συνέντευξη Τύπου. Η ένταση ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έθεταν ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξάνθος την ώρα που αυτός μιλούσε παρουσιάζοντας στοιχεία του πορίσματος.

Ο κ. Πολάκης πήρε το λόγο ζητώντας από τους δημοσιογράφους να μην παρεμβαίνουν μέχρι να τελειώσει ο κ. Ξάνθος και να κάνουν τις ερωτήσεις τους στη συνέχεια.

«Γιατί πετάγεσαι;» είπε σε δημοσιογράφο, ενώ ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε: «πραγματικά δηλαδή, αφήστε με…». Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να δείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό στον Υπουργό την ώρα που μιλάει. «Θα μιλήσεις, θα ρωτήσεις μετά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Στοιχειώδη σεβασμό ζητάμε να δείξετε», τόνισε ο κ. Πολάκης εκνευρισμένος και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από μικρόφωνο)
Καλά, μη μας δείρετε.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν δέρνω κανένα. Και μη το γυρίσουμε εκεί γιατί από την αρχή ήρθατε με ένα στυλ λες και φταίμε εμείς που το βρήκε ο Βαξεβάνης, ας πούμε. Χαμηλά λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως δεν φταίμε εμείς. Ποιος φταίει;
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Όχι εμείς πάντως. Το είπα, το είπα από την αρχή. Χαμηλά λίγο τώρα.

Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Εσύ γιατί πετάγεσαι συνέχεια, από την αρχή που μπήκες
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εσύ φωνάζεις από τη στιγμή που μπήκες. Να με σέβεσαι για να σε σέβομαι. Ανθρώπους που δεν με σέβονται δεν τους σέβομαι.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Άμα το πας έτσι ούτε εγώ σε σέβομαι. Κόβεις τον υπουργό την ώρα που μιλάει

Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Να μιλήσουμε λίγο; Να μιλήσουμε; Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, συγνώμη. Ζητώ συγνώμη.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Χαίρομαι που ζητάτε συγνώμη. Γιατί πολιτικές μπαρούφες δεν λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ζητώ συγγνώμη. Πραγματικά θεωρώ ότι μπορούμε να μιλήσουμε, αρκεί να πάρετε το σκυλί που φωνάζει από δίπλα σας….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Τώρα έτσι δεν συζητάμε. Δεν συζητάμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Μπορώ να απαντήσω; Σας παρακαλώ. Εντάξει υπάρχει ένταση, λίγο να ηρεμήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, να μην κάνουμε συνεντεύξεις να μην τσαντίζεστε…
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Και ποιος σου είπε ότι τσαντίζομαι;  Έτσι είναι το στυλ μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το στυλ σας στην Κρήτη, όχι εδώ.
Κος ΠΟΛΑΚΗΣ:
Δεν θα μου υποδείξεις εσύ…