Το 19,6% του Mega, το οποίο κατείχε η Πήγασος Εκδοτική του ομίλου Μπόμπολα, μεταβιβάστηκε σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Ads

Σημειώνεται πως η Πήγασος Εκδοτική κατέχει συνολικά το 32,73% των μετοχών του Mega. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό και το τίμημα ανήλθε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 5 εκατ. ευρώ.

«Σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πήγασος αναφέρει ότι: προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε.” ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πήγασος.

Με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο Mega δημιουργούνται νέα δεδομένα τόσο στον ίδιο το τηλεοπτικό σταθμό όσο και εν γένει στο τηλεοπτικό τοπίο. Υπενθυμίζεται πως ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίζεται και ως ένας από τους επικρατέστερους ενδιαφερόμενους για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Ads

Όπως αναφέρει η οικονομική ιστοσελίδα Euro2Day, κατέχοντας το 19,63% της Τηλέτυπος και με το υπόλοιπο 13,09% να ελέγχεται, προς ώρας, από την «φίλια» πλευρά Μπόμπολα, ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του στη δημοπρασία για τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Μαίου.

Μένει να φανεί αν η επιθετική κίνηση του ομογενή επιχειρηματία, η οποία αιφνιδίασε τις πιστώτριες τράπεζες των Πήγασος και Τηλέτυπος και τους υπόλοιπους μετόχους του Mega, προκαλέσει αντιδράσεις και ζυμώσεις προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση του 42% από τον Ιβάν Σαββίδη.

Σημειώνεται ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη κατέχει το 35% της Τηλέτυπος, ποσοστό που της εξασφαλίζει να έχει αυξημένο λόγο για μια σειρά στρατηγικών αποφάσεων. Εξ ου και διαμηνύεται πως «οποιαδήποτε λύση περνάει μέσα από τη δική της συμμετοχή»…

Αντίδραση από τη ΝΔ

«Χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την εξαγορά των μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη και δίνοντας συνέχεια στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιχειρηματία.

«Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών», αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει:

Από τη μια πλευρά, ο Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος – για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει:

  • Πως είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της;
  • Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας;
  • Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;

Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς».

Κυβέρνηση: Γελάει ο κόσμος με τη ΝΔ

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ» σχολιάζουν από την κυβέρνηση και προσθέτουν: «Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις ανεξάρτητες αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος».