Η απόφαση πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) να επιχειρήσουν τη δημιουργία νέου κόμματος ήταν καταλυτική για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ώστε να κάνει το δικό της άνοιγμα, για να τους προλάβει.

Ads

Το επόμενο Σάββατο, λοιπόν, θα συναντηθεί με πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματός της που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλα κόμματα. Εχουν προσκληθεί περίπου 350 και έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλοί.

Στις άμεσες προθέσεις της είναι η επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να απελευθερωθούν οι συνδεδεμένοι με το ΚΙΔΗΣΟ πρώην βουλευτές (όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης). Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει θέσει βέτο για ενδεχόμενη σύμπλευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την κίνηση που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός και το βέτο αυτό ισχύει ακόμη.

Η πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά απευθύνεται σε όλους, εκτός από εκείνους που έχουν ποινικό μητρώο ή δικαστικές εκκρεμότητες. Ετσι, μπορεί να συναντηθούν η Άννα Διαμαντοπούλου (που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος) με τον Θόδωρο Πάγκαλο (που στηρίζει ανοιχτά την ΝΔ) και ο πολύ έμπιστος του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος με τον Κώστα Σημίτη.

Ads

Νέο κόμμα στα σκαριά

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον Γιάννη Μεϊμάρογλου από το Ποτάμι και τον Γιάννη Δατσέρη από το ΠΑΣΟΚ, που σκοπό έχει την πραγματοποίηση ιδρυτικού συνεδρίου και την εκλογή αρχηγού από τη βάση μέσα στην άνοιξη. Και από αυτή την πλευρά έχουν προσκληθεί πρόσωπα, κόμματα και κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο χώρο,  ενώ από την ανταπόκριση που θα υπάρξει θα εξαρτηθεί η συνέχεια. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να διάκειται θετικά, αλλά δεν έχουν την ίδια στάση βουλευτές όπως ο Σπύρος Λυκούδης, που δείχνει να μην πιστεύει στην προσπάθεια.

Καθοριστική θα είναι η σημασία των δημοσκοπήσεων γιατί, αν καταγραφεί δυναμική εκπροσώπησης στο επόμενο κοινοβούλιο του κυοφορούμενου νέου κόμματος, αυτό μπορεί να ενθαρρύνει βουλευτές και στελέχη της κεντροαριστεράς να συνδεθούν μαζί τους με την προσδοκία έδρας ή συμμετοχής στο επόμενο σύστημα εξουσίας.

Δυο σενάρια

Μία πιθανότητα είναι να ξεσπάσει ένας εμφύλιος στον ενδιάμεσο χώρο και τελικά να φθαρούν όλοι, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αλλη πιθανότητα είναι η αναμέτρηση να εξελιχθεί σε αναγκαστική όσμωση εάν γίνουν εκλογές μέσα στο 2017, όπως αρκετοί στην αντιπολίτευση πιστεύουν. Και στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα θα είναι δύσκολα λόγω της σύγκρουσης προσωπικών φιλοδοξιών αλλά και ουσιώδους πολιτικής διαφωνίας, αφού οι συντελεστές του νέου κόμματος  απορρίπτουν τη στάση ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον τρόπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, που όμως, παρά τη ρητορεία του, αποφεύγει επιμελώς τη ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά έχει εξαγγείλει συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους επόμενους μήνες, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της ηγεσίας για την διατήρηση της οποίας θα δώσει μάχη. Οι μυημένοι στα μυστήρια της κεντροαριστεράς λένε πως αν κινδυνεύσει από κάποιον αυτός θα είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ισχυρά κομματικά ερείσματα και το πλεονέκτημα της ηλικίας και της έλλειψης παρελθόντος σε θέσεις εξουσίας.