Κάποιος, κάπου, …κάποτε, σε μια αμέριμνη προεκλογική μέρα γενικώς, κάθισε, λέει, στο διπλανό τραπέζι με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Κολωνάκι. Και τον άκουσε να περιγράφει, σε… κάποιον, το «μυστικό σχέδιο» χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή. Κάποιος άλλος, επίσης, έμαθε από «κορυφαίες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ» ότι Σόιμπλε και Βαρουφάκης συζήτησαν και «ταύτισαν τα βήματά τους στην πορεία εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ads

Κατόπιν τούτων των, προφανώς συγκλονιστικών και υπερ-διασταυρωμένων, πληροφοριών η αποκαλυπτική δημοσιογραφία απογειώθηκε και γέννησε τους επικούς τίτλους των κυριακάτικων πρωτοσέλιδων: «Πώς η κυβέρνηση συμπορεύθηκε με τον Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ» έγραψε το ΒΗΜΑ, «Το μυστικό σχέδιο για τη δραχμή – Το ραντεβού στο Κολωνάκι, ο καυγάς στο Μαξίμου» συμπλήρωσε η Ημερησία, δίνοντας και το έναυσμα για το νέο γύρο πολέμου του Γιάνη Βαρουφάκη με τα media.
Το «ραντεβού στο Κολωνάκι»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε και στα δύο δημοσιεύματα σήμερα, μέσω twitter, μνημονεύοντας τον Γκαίμπελς και κάνοντας λόγο για «μαύρη προπαγάνδα» κατά της κυβέρνησης.
«Ο μόνος τρόπος να ξεσκεπαστεί η μαύρη προπαγάνδα των ημερών είναι, επιμένω, μέσω της διάδοσής της. Ο Γκαίμπελς ζει!» έγραψε παραθέτοντας το link του δημοσιεύματος της Ημερησίας, με το επίμαχο «ραντεβού στο Κολωνάκι».

Στο συγκεκριμένο άρθρο, αφού περιγράφεται γλαφυρά το πώς, προεκλογικά, αυτήκοος μάρτυρας συνέλαβε τον Γιάνη Βαρουφάκη να ξεδιπλώνει το σχέδιό του σε «τραπεζίτη» συνδαιτυμόνα του σε καφέ του Κολωνακίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «O πρώην υπουργός είναι συγκεκριμένος. Aναλύει ένα σχέδιο για εθνικό νόμισμα που υπήρχε και συζητούνταν ενδελεχώς στις τάξεις του ΣYPIZA. Eνα πρόγραμμα που πίστευε και η Aριστερή Πλατφόρμα ή η «ομάδα Λαπαβίτσα». Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος συνιστώσας του ΣYPIZA, «ο κ. Bαρουφάκης ήταν ο μόνος που είχε ρεαλιστικό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή». Mάλιστα, η Aριστερή Πλατφόρμα χρεώνει στον κ. Tσίπρα ακριβώς το ότι απέρριψε τον Mάρτιο το σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Hταν ένα μυστικό σχέδιο που συζητούσε η ηγετική ομάδα του ΣYPIZA και εμπνευστής του ήταν ο κ. Bαρουφάκης».

«Η συμπόρευση με τον Σόιμπλε»

Με ένα ανάλογο link κι ένα ανάλογο σχόλιο απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και στο έτερο δημοσίευμα, εκείνο του Βήματος, που του καταλογίζει συμπόρευση και κοινό στόχο με τον Σόιμπλε.
«Ποτέ δεν συμπορευτήκαμε με τον Σόιμπλε! Διαβάστε την τελευταία έκδοση της μαύρης προπαγάνδας εναντίον της κυβέρνησης», ήταν το δεύτερο tweet του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το άρθρο του Βήματος, που συνδέει τον Σόιμπλε, τον Βαρουφάκη, τα IOU’s και μια παλιά μελέτη του γερμανικού ισντιτούτου Ifo, αναφέρει: «Τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των σκληροπυρηνικών γερμανικών κύκλων που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ έχουν διευκολυνθεί από τις επιλογές και την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το προηγούμενο πεντάμηνο. Οι δύο πλευρές, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και έχοντας διαφορετικούς στόχους, κατάφεραν, χωρίς να το επιδιώκουν(;), να ταυτίσουν τα βήματά τους στην πορεία εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε σημείο που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι υπήρξε ακόμη και συντονισμός κινήσεων μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, ιδίως στις επιλογές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από κορυφαίες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιστροφή στη δραχμή είχε συζητηθεί από τους δύο υπουργούς Οικονομικών, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υπόσχεται ότι «θα στηρίξει την Ελλάδα με βοήθεια αν η ελληνική πλευρά τον διευκολύνει στο θέμα του χρέους».