Φως αλλά και ερωτήματα στην υπόθεση με τον θάνατο του 8χρονου κοριτσιού το απόγευμα της 17/11 σε εργοστάσιο του Κερατσινίου φέρνουν τόσο τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα όσο και οι καταθέσεις των υπαλλήλων του εργοστασίου αλλά και του αστυνομικού. Όπως όλα δείχνουν, οι υπάλληλοι για αρκετή ώρα, ενώ έβλεπαν το κορίτσι αβοήθητο, το προσπερνούσαν ενώ προκαλούνται ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την εντολή που δόθηκε για άμεση εκκένωση του εργοστασίου πριν ακόμα καταφθάσει το ΕΚΑΒ και η ΕΛ.ΑΣ.

Ads

Λίγο πριν, το άτυχο κορίτσι στεκόταν μπροστά στην πόρτα την ώρα που εκείνη έκλεινε. Από τα βίντεο διακρίνεται το κοριτσάκι να βάζει το χέρι του πιστεύοντας ότι λειτουργεί με φωτοκύτταρο. Βλέποντας ότι η πόρτα δεν σταμάτησε έκανε ένα βήμα πίσω και στη συνέχεια έφυγε προς τα εμπρός. Ωστόσο, δεν πρόλαβε να εξέλθει του εργοστασίου και η πόρτα τη σφήνωσε γύρω στις 17.30.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από υπάλληλο του εργοστασίου είκοσι λεπτά αργότερα. Κάλεσε τους υπεύθυνους του εργοστασίου που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις. Η πόρτα άνοιξε και το κορμάκι του παιδιού έπεσε στο έδαφος. Η πόρτα έμεινε ανοιχτή μέχρι τις 18.30 ώστε εκείνη τη στιγμή στο εργοστάσιο εισήλθε ένα φορτηγό.

Καρέ-καρέ η αδιαφορία των υπαλλήλων

Από την καταγραφή των γεγονότων φαίνεται ότι οι υπάλληλοι έκαναν σαν να μη συνέβαινε τίποτα από την αρχή. Συγκεκριμένα:

  1. 17.30: Το κοριτσάκι σφηνώνεται στην πόρτα
  2. 17.54: Είναι η πρώτη φορά που πλησιάζει το κορίτσι άνθρωπος. Αντί να δει όμως αν το παιδί είναι ζωντανό, κράτησε απόσταση.
  3. 17:55:02: Υπάλληλος ξαναπερνάει δίπλα από το κοριτσάκι, το κοίταξε αλλά και πάλι δεν πλησίασε.
  4. 17:57:13: Η πόρτα τελικά άνοιξε και το κορμάκι του παιδιού έπεσε στο έδαφος. Αντί να τρέξουν να δουν πως είναι και να τη βοηθήσουν, πέρασε ένα λεπτό μέχρι να πλησιάσουν δύο εργαζόμενοι. Ο βηματισμός τους, αργός, στέκονταν από πάνω της με ένα φακό και στη συνέχεια έκαναν μερικά βήματα πίσω. Μίλησαν μεταξύ τους και έφυγαν.
  5. 18:05: Περνάει δίπλα της ένα αυτοκίνητο από το εργοστάσιο το οποίο έφευγε σαν να μην υπάρχει. Αμέσως μετά οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αποχωρούν από τον χώρο κατόπιν εντολής, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις. Την ίδια στιγμή, πλησίασε τη μικρή ένας υπάλληλος. Τη σκούντηξε με το πόδι του. Μιλούσε στο κινητό και φαίνεται σαν να περιγράφει σε κάποιον το θέαμα που έχει μπροστά του.
  6. 18:31: Εισέρχεται στο εργοστάσιο ένα φορτηγό. Το παιδί ήταν από την πλευρά του οδηγού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν είδε το παιδί ή όχι. Ο οδηγός στάθμευσε το όχημα, εισήλθε στο θυρωρείο και έκλεισε πάλι την πόρτα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί εκ νέου η ανήλικη.
  7. 18:34: Η πόρτα ξαναέκλεισε με την μικρή να σφηνώνεται εκ νέου.
  8. 21.00: Το παιδί απεγκλωβίζεται από το ΕΚΑΒ

Μαρτυρία υπαλλήλου: «Είδα το κοριτσάκι και θόλωσα»

Ads

Όπως φαίνεται από την καταγραφή των περιστατικών πρώτος ο υπάλληλος που εντόπισε την μικρή, ενημέρωσε τον προϊστάμενο παραγωγής:

«Θόλωσα και πήρα τον προϊστάμενο και του είπα έγινε ατύχημα η πόρτα πλάκωσε ένα παιδί, κατεβείτε να δείτε. Μέχρι να έρθει προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα πατώντας το κουμπί, αλλά αυτή είχε μπλοκάρει. Μετά ήρθε μου είπε να μπω στην αποθήκη να κλείσω την πόρτα και  να παραμείνω μέσα, έμεινα περίπου μισή ώρα. Μετά με πήρε τηλέφωνο και μου λέει, σήκω φύγε τώρα αμέσως, είναι εντολή πήγαινε σπίτι σου».

Προϊστάμενος εργοστασίου: «Μου είπε βλέπω έναν άνθρωπο στην πόρτα στριμωγμένο. Ελάτε λίγο».

Στη συνέχεια, αφού κατέφθασε ο προϊστάμενος παραγωγής ζήτησε άμεσα τη βοήθεια και του υπεύθυνου βάρδιας. Ο ίδιος ο προϊστάμενος παραγωγής ενημέρωσε άμεσα και τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Σύμφωνα με την κατάθεση του προϊστάμενου παραγωγής:

«Περί της 17:52 της 17ης Νοεμβρίου με πήρε στο τηλέφωνο ο… [πρόκειται για τον αλλοδαπό που φέρεται να έκλεισε την πόρτα και εγκλώβισε την ανήλικη] ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία ως εργάτης γενικών καθηκόντων και από τον τόνο της φωνής του κατάλαβα ότι ήταν τρομαγμένος. Μου είπε: “Πρέπει να έχει γίνει κάποιο ατύχημα. Βλέπω έναν άνθρωπο στην πόρτα στριμωγμένο. Ελάτε λίγο”.

»Εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στο γραφείο μου που είναι στο δεύτερο όροφο του κτηρίου και του απάντησα “Έρχομαι”. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και λόγω αυτών που μου είπε έτρεξα στην είσοδο όπου είδα άτομο χαμηλού ύψους στη πόρτα στριμωγμένο. Φώναξα στον υπάλληλο (που τον είχε ενημερώσει για το περιστατικό) να ανοίξει αμέσως την πόρτα. Εκείνος έτρεξε και προσπάθησε να ανοίξει από το θυρωρείο την κεντρική είσοδο πατώντας το κουμπί από την κονσόλα αλλά ο μηχανισμός δεν ανταποκρίνονταν και μου φώναξε “δεν ανοίγει, δεν ανοίγει”.

»Τότε εγώ πήρα άμεσα στο τηλέφωνο τον υπεύθυνο βάρδιας, να τρέξει να μας βοηθήσει να ανοίξουμε την πόρτα. Όταν άνοιξε η πόρτα ήμασταν και οι τρεις μαζί. Λόγω του χαμηλού φωτισμού αλλά και του άγχους που είχα, κατάλαβα ότι το άτομο αυτό δεν έχει τις αισθήσεις του. Είπα στον υπεύθυνο βάρδιας να πάρει τηλέφωνο το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, πράγμα που έκανε».

Υπεύθυνος βάρδιας: «Μου δόθηκε εντολή να φύγω»

Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει στο Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής ο υπεύθυνος βάρδιας εκείνη τη μέρα, αμέσως μετά το δυστύχημα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί από τους υπάλληλους το εργοστάσιο και να μην βρίσκεται κανείς στον χώρο όταν φτάσουν εκεί ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ.

Όταν κατέφθασε στο σημείο μίλησε με τον προϊστάμενο παραγωγής που τον φώναξε. «Μου λέει “Δεν βλέπεις;” και τότε αντίκρισα σφηνωμένο το σώμα ενός κοριτσιού. Πήγα προς το μέρος της και διαπίστωσα ότι το κοριτσάκι ήταν νεκρό. Προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα πατώντας το κουμπί αλλά είχε μπλοκάρει. Κατάφερα να την ξεκολλήσω από την ασφάλεια. Αμέσως τότε έτρεξα προς τον … και τον ρώτησα σαστισμένος “τι να κάνω”. Μου είπε να πάρω το 166. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, μου δόθηκε εντολή να κλείσω το εργοστάσιο και να φύγω. Δε θυμάμαι από ποιον έλαβα την εντολή» ανέφερε σύμφωνα με το Mega.

Ιδιοκτήτης εργοστασίου: «Φύγετε από το εργοστάσιο»

Όπως συνεχίζει στην κατάθεσή του ο προϊστάμενος παραγωγής, αφού έδωσε εντολή στον υπεύθυνο βάρδιας να καλέσει το ΕΚΑΒ, εκείνος άμεσα τηλεφώνησε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης:

«Εγώ, εκείνη τη στιγμή ενημέρωσα τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, οι οποίος εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στην εταιρία. Ο ιδιοκτήτης μου είπε να σταματήσει η παραγωγή και να φύγουν οι εργάτες. Επειδή βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ και ένιωθα ταχυκαρδίες και έντονη δυσφορία, συν το γεγονός ότι ήδη ήμουν κουρασμένος από τις πολλές ώρες εργασίας, στον πρώτο εργάτη που συνάντησα μπροστά μου του είπα να σταματήσει η παραγωγή και να φύγουν οι εργάτες. Μετά εγώ κατέβηκα κι έφυγα από το εργοστάσιο σοκαρισμένος, προκειμένου να πάω σπίτι μου να συνέλθω και εφόσον είχαν μιλήσει με τον υπεύθυνο βάρδιας για να ασχοληθεί με τα υπόλοιπα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ο προϊστάμενος που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο.

Η κατάθεση του αστυνομικού: «Δεν ήταν κανείς εκεί»

Ο αστυνομικός που πρώτο έφτασε στο σημείο, στην κατάθεση που έδωσε στο πλαίσιο της προανάκρισης στους συναδέρφους η οποία περιλαμβάνεται το φάκελο της δικογραφίας και δημοσίευσε το newsit.gr, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο αλλά και όσα ακολούθησαν. Όπως καταθέτει ο αστυνομικός:

«Την 18:20 διερχόμενοι επί της Λ. Δημοκρατίας εντοπίσαμε την μονάδα ΕΚΑΒ Πειραιά μαζί με ένα δίκυκλο του ΕΚΑΒ με φωτεινά και ηχητικά σήματα. Μας κίνησε την περιέργεια και τους ακολουθήσαμε ώσπου σταμάτησαν στην είσοδο της ιχθυόσκαλας και ρωτώντας τους, μας ενημέρωσαν ότι είχαν λάβει σήμα για ανακοπή ανηλίκου επί της Λ. Δημοκρατίας στο Κερατσίνι στο ύψος (αναφέρει το εργοστάσιο). Επειδή γνωρίζαμε το σημείο τους συνοδέψαμε ως εκεί» λέει στην αρχή της κατάθεσης τους ο αστυνομικός.

Συνεχίζοντας την περιγραφή του αναφέρει: «Φτάνοντας στο σημείο αρχικά δεν εντοπίσαμε κάτι και κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για περισσότερες πληροφορίες από το κέντρο του ΕΚΑΒ, προσεγγίσαμε την κεντρική θύρα του εργοστασίου και με το που ανοίξαμε την καγκελόπορτα η οποία βρίσκεται πάνω στη συρόμενη πόρτα είδαμε κάτω πλάγια στο τελείωμα της συρόμενης πόρτας να βρίσκεται ένα ανήλικο κοριτσάκι Ρομά το οποίο βρίσκονταν ανάσκελα εγκλωβισμένο και πεσμένο ανάμεσα στο τοιχίο και στην συρόμενη πόρτα με το μισό του σώμα του να βρίσκεται εντός της αυλής και τα πόδια της έξωθεν της συρόμενης πόρτας».

»Το κοριτσάκι απεγκλωβίστηκε από την πόρτα γύρω στις εννέα και δέκα το βράδυ. Έως εκείνη τη στιγμή, κανένας από τους εργαζόμενους του εργοστασίου δεν εμφανίστηκε στους αστυνομικούς προκειμένου να τους δώσει κάποια στοιχεία για το περιστατικό. «Άμεσα προσήλθαν οι ανωτέρω διασώστες από κοινού με την ιατρό της μονάδας ΕΚΑΒ οι οποίοι διαπίστωσαν το θάνατο της ανωτέρω ανήλικης και εν συνεχεία ενημέρωσα το ΚΑΔ. Αναμείναμε στο χώρο έως τις 21:10, όπου αφού απεγκλωβίστηκε από σταθμό της Π.Υ που προσήλθε εκ των υστέρων στο σημείο η ανωτέρω μονάδα ΕΚΑΒ την παρέλαβε και την μετέφερε στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Μέχρι την 21:10 ώρα της 17/11/2021 ουδείς υπεύθυνος υπάλληλος της επιχείρησης προσήλθε για να μας αναφέρει λεπτομέρειες για το περιστατικό», καταλήγει στην κατάθεση του ο αστυνομικός.