«Υπήρχε γενικό κάλεσμα από τους φοιτητικούς συλλόγους να βρεθούμε στην πλατεία Βικτωρίας για να διαμαρτυρηθούμε για το λουκέτο στην ΑΣΟΕΕ. Εγώ, από σύμπτωση, δεν ήμουν μέσα στα άτομα που μπήκαν στο κτίριο. Βρισκόμουν έξω από την ΑΣΟΕΕ, επί της Πατησίων, μαζί με άλλα 4 άτομα, χωρίς να φοράω κάτι που να κρύβει το πρόσωπό μου και χωρίς να κρατάω απολύτως τίποτα. Μπροστά μας ήταν μια διμοιρία και δεν μας επέτρεπε να προσεγγίσουμε. Μιλούσα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους έλεγα να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν την είσοδο των υπολοίπων στην ΑΣΟΕΕ».  Αυτά περιγράφει μεταξύ άλλων, ο φοιτητής Γιάννης Παχάκης, τον οποίο «απήγαγαν» οι αστυνομικές δυνάμεις τη νύχτα κάτω από το σπίτι του.

Ads

Ο 25χρονος φοιτητής μίλησε σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα (Ελληνοφρένεια, News247, ALPHA) για τις συνθήκες της προσαγωγής – σύλληψης – κράτησής του και για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα 11/11.

«Εννιά η ώρα λοιπόν παρκάρω, μιλούσα με την αδερφή μου στο τηλέφωνο ξαφνικά σκάει ένα αυτοκίνητο βγαίνει απέξω ένας άντρας. Λέω Δέσποινα μάλλον είναι εδώ πέρα η ασφάλεια είναι αυτή μάλλον, περίμενε θα τα πούμε μετά. Ο άνδρας της ασφάλειας μου ζητάει να βγω και μαζί με άλλους πέντε, ξεκινούν έρευνα σε εμένα και στο αυτοκίνητο. Μου περνούν χειροπέδες αλλά μετά από λίγο μου τις βγάζουν και με μεταφέρουν στο όχημά τους. Ρωτάω για ποιόν λόγο γίνεται η έρευνα και μου απαντούν “Δεν ξέρουμε, μας είπαν να κάνουμε αυτό”. Ενώ βρίσκομαι εκεί και η έρευνα στο αμάξι μου συνεχίζεται, ακούω κάποιον από τους αστυνομικούς να λέει ότι το αυτοκίνητο μου είναι καθαρό και δεν έχουν λόγο να με κατεβάσουν στη Γ.Α.Δ.Α. Τελικά μου κάνουν προσαγωγή. Ενώ πλέον βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας, μου επιστρέφουν όλα τα υπάρχοντά μου, εκτός από τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου μου. Τους ξαναρωτάω, για ποιον λόγο με προσαγάγουν και μου απαντούν “Δεν ξέρουμε. Σε ζητάει η Κρατική Ασφάλεια”» λέει ο Γ. Παχάκης, ο οποίος είναι μέλος του φοιτητικού συλλόγου της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, συμμετέχει στην ΕΑΑΚ και είναι μέλος της νΚΑ, οργάνωση που συμμετέχει στην Ανταρσύα.

«Μπήκαν στο σπίτι μου με τα κλειδιά μου»

Το πρωί τις Τρίτης, περίπου στις 07:30 οπότε και ξύπνησε, ο Γιάννης Παχάκης αναφέρει ότι ζήτησε ξανά να μιλήσει με δικηγόρο, δεχόμενος νέα αρνητική απάντηση. Εκτός αυτού όμως, όπως καταγγέλλει, οι δυνάμεις της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, μετέβησαν στο σπίτι του και ενώ μέσα βρισκόταν η γιαγιά του, άνοιξαν την πόρτα με τα κλειδιά του φοιτητή και ξεκίνησαν την έρευνα.

Ads

«Ήρθε ένας άνδρας της ασφάλειας και μου είπε πως θα μπουν στο σπίτι μου. Τους ρώτησα αν έχουν ένταλμα και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται καθώς είμαι στο αυτόφωρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις στη συνέχεια, παρουσία εισαγγελέα, μπήκαν στο σπίτι μου χρησιμοποιώντας τα κλειδιά μου που είχαν κρατήσει από την προσαγωγή, ενώ μέσα βρισκόταν η ηλικιωμένη γιαγιά μου. Ταυτόχρονα κάλεσαν μέσα από το σπίτι τη μητέρα μου, για να της πουν ότι βρίσκονται μέσα και να της ζητήσουν να έρθει. Εγώ στη ΓΑΔΑ τους φώναζα να μην μπουν γιατί θα τις ταράξουν. Η γιαγιά μου είναι μεγάλη σε ηλικία, έχει προβλήματα υγείας και δεν έχει συνέλθει ακόμα. Τους ζητούσα να πάμε μαζί για να με δουν. Δεν μου έδωσαν καμία σημασία.

Έψαξαν όλο το σπίτι και φυσικά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα. Έκαναν το δωμάτιό μου άνω κάτω. Έφυγαν και στις 10:00 πλέον το πρωί μου έδωσαν το δικαίωμα να μιλήσω με δικηγόρο. Επικοινώνησα με έναν συμφοιτητή μου ο οποίος κανόνισε να έρθει δικηγόρος στη ΓΑΔΑ. Πέρασαν δεκατρείς ώρες μετά την προσαγωγή μου και επτά ώρες αφού μου είχε γίνει σύλληψή στις 03:00, για να μου επιτρέψουν να επικοινωνήσω με δικηγόρο» λέει ο 25χρονος.

Το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε, αφορά διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση σωματικής βλάβης σε αστυνομικό, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και εξύβριση κατά της Αρχής. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Παχάκης κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ομάδα νεαρών που φορούσαν κράνη, κρατούσαν καδρόνια και πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, παρά το γεγονός πως εικόνες για τέτοια περιστατικά δεν έχουν κυκλοφορήσει προς το παρόν στα ΜΜΕ.

Στην Ευελπίδων πλέον, όπου οδηγήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ζήτησε αναβολή την οποία και πήρε για τις 22 Νοεμβρίου, με τον εισαγγελέα ωστόσο να ζητά αρχικά να μπει όρος, ώστε ο φοιτητής να μην μπορεί να περάσει μέσα ή κοντά από την ΑΣΟΕΕ μέχρι την ημέρα της δίκης του κάτι που τελικά αποσύρθηκε.