Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «B-» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

Ads

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η θετική προοπτική αντανακλά τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και του προγράμματος συνολικά τον Αύγουστο του 2018, δίχως να προκληθούν αστάθειες.

Η Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, λαμβάνοντας ώθηση από την διατηρήσιμη ανάπτυξη και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους. 

Ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «B-» από «CCC» στις 18 Αυγούστου του 2017, αξιολογώντας τις προοπτικές ως θετικές. Είχε επικαλεστεί τότε την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Επιπλέον σε πρόσφατη έκθεσή του προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% φέτος και επιτάχυνση το 2019. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα – σε «Β» από «B-» προηγουμένως – είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).