Ένας άσπρος φάκελος με γραμματόσημα από την Ινδία και περιεχόμενο ένα φυλλάδιο στα αγγλικά με μήνυμα για το Ισλάμ που αναφέρει: «Η τελική νίκη θα είναι του Ισλάμ αλλά όχι μέσω των Μουσουλμάνων» προκάλεσε την αναταραχή σε μια σειρά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

Ads

Την φωτογραφία του φακέλου και του περιεχομένου του μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι φάκελοι εστάλησαν ταχυδρομικώς από μέρες, καθώς τουλάχιστον δύο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη), παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μέχρι στιγμής, πέραν αυτού στην Μυτιλήνη, κανένας άλλος φάκελος από αυτούς που έχουν ανοιχτεί έως τώρα, δεν περιείχε κάποια ύποπτη ουσία, ενώ και αυτός που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν φαίνεται να είχε κάτι επικίνδυνο.

Ads

Από την ανάλυση του δείγματος του φακέλου που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Γενικό Χημείο του κράτους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην επίσημη ενημέρωση για τα περιστατικά ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων αναφέρει η ΓΓΠΠ και ενημερώνει πως συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας, εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Στο μεταξύ, εξιτήριο πήραν στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης οι επτά (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι κι ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος, και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Όλοι παρέμεναν προληπτικά νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη τα οποία από χθες το βράδυ ακόμα, είχαν υποχωρήσει.

Όπως τους έγινε γνωστό κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές.