Το δελτίο τύπου του EMSA (European Maritime Safety Agency) στο οποίο στηρίχθηκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ζητήσει την παραίτηση Κουρουμπλή λόγο ολιγωρίας στο ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ,  φαίνεται να επιβεβαιώνει περισσότερο τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος υποστήριξε ότι το πλοίο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας βρισκόταν σε εμπορική αποστολή και ότι το ελληνικό αίτημα είχε σταλεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ads

Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία κλήθηκαν την Τετάρτη υπουργοί και φορείς για να ενημερώσουν σχετικά με τη ρύπανση στο Σαρωνικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ ο υπουργός του απάντησε ότι ψεύδεται για όσα τον κατηγόρησε.

«Προσωπικά σας χρεώνω ότι υποτιμήσατε την έκταση του προβλήματος. Πέρασαν τρεις μέρες για να κινητοποιηθείτε ουσιαστικά και να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί αργήσατε; Προτιμήσατε την αγγλική πρωτεύουσα αντί να προΐστασθε εκεί που ήταν το πρόβλημα. Γιατί καθυστερήσατε να ενημερώσετε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Π. Κουρουμπλή, προκαλώντας νέα έντονη αντίδραση του Π. Κουρουμπλή που επέμενε ότι ψεύδεται ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ έκανε λόγο για «Μητσοτακέικο ψέμα».

Σήμερα, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του EMSA, Radina Russeva, μιλώντας στο Σκάι ανέφερε πως το αίτημα της Ελλάδας προς τον Οργανισμό έφτασε στις 12 Σεπτεμβρίου αργά το βράδυ, κάτι που επισημαίνεται και στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας με το σχόλιο ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος».

Απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με τις δηλώσεις Russeva

Ads

«Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της EMSA Radina Russeva, όπως δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καλά ενημερωμένος.
Αποδεικνύουν ότι το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι στις 13 όπως υποστηρίζει τόσες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή κατατέθηκε δύο ημέρες μετά το ναυάγιο και όχι τέσσερις όπως λέει ο αρχηγός της Ν.Δ. Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ναυάγιο έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και όχι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τα 16 πλοία που είναι διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, αρκεί να σκεφτεί κανείς, ποιο πλοίο είναι προτιμότερο. Αυτό που είναι ήδη στην Ελλάδα ή το πιο κοντινό στην Ελλάδα, το οποίο ήταν στη Μάλτα και με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 10 κόμβων που αναπτύσσει, θα ερχόταν σε 3,5 ημέρες;  Προφανώς το ελληνικό πλοίο, το οποίο ανέλαβε υπηρεσία, αμέσως μόλις τελείωσε την αποστολή που εκτελούσε».

Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα;

Το δελτίο τύπου του EMSA που πρόβαλε ο Κ. Μητσοτάκης ως αποδεικτικό στοιχείο επιβεβαιώνει ότι το πλοίο της ήταν σε εμπορική δραστηριότητα, την οποία διέκοψε. Επιπλέον σχετικά με την ημερομηνία, ο Κάρλος M. Γκορδεχουέλα, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, διευκρίνισε πως το ελληνικό αίτημα προς την EMSA κατατέθηκε το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προς τη 13η Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα αίτημα για την κινητοποίηση απορρυπαντικού πλοίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Περίπου 3 ώρες αργότερα, ο EMSA μίσθωσε ένα απορρυπαντικό πλοίο και περίπου στις 9.30 π.μ. (ώρα Βελγίου) λάβαμε επιβεβαίωση ότι το πλοίο αυτό βρισκόταν ήδη στην περιοχή και είχε ξεκινήσει τις εργασίες απορρύπανσης».

Εξάλλου, ερωτηθείς πόσα ειδικά εξοπλυσμένα πλοία της EMSA ήταν διαθέσιμα τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν αίτημα βοήθειας, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και παρέπεμψε στην EMSA. «Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι ανάγκες των ελληνικών αρχών ικανοποιήθηκαν», ανέφερε.

image

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιμένει σήμερα με ανάρτησή του στο  Twitter στην παραίτηση Κουρουμπλή: