Ηχηρή παρέμβαση στη συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ και τη θνητότητα στις ΜΕΘ που πυροδότησε η μελέτη Λυτρα-Τσιόδρα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος παίρνοντας απόσταση από την κομματική αντιπαράθεση αλλά καταλογίζοντας ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ads

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά αποκηρύττει τη δημιουργία της εντύπωσης για “τέλος του συναγερμού” και “επιστροφή στην κανονικότητα”, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αιτιολογεί τις αποφάσεις της όταν αγνοεί τις εισηγήσει των ειδικών, τονίζει ότι χρειάζεται πολιτική ειλικρίνεια η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού στο μεγάλο θέμα δημόσιας υγείας απευθυνόμενη και στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει αρκετές φορές μέχρι τώρα κρούσει κώδωνα κινδύνου για εσφαλμένες πολιτικές στη διαχείριση της πανδημίας και λόγω της αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικής ταυτότητάς του προκαλεί κάθε φορά ιδιαίτερη αμηχανία στην κυβέρνηση. Ο ίδιος κρατά απόσταση από το κομματικό γίγνεσθαι, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, και αποφεύγει την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση την οποία προωθούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εχει διαφωνήσει δημόσια με τη στάση του ΥΠΕΞ απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (όταν παρέστη στα εγκαίνια του τουρκικού σπιτιού στην Νέα Υόρκη), έχει επισημάνει το γκρίζο σημείο στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, έχει ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά από εκλογές με απλή αναλογική. Ειδικά στο θέμα της πανδημίας, οι παρεμβάσεις του είναι συχνές και πάντα προς άλλη κατεύθυνση από αυτή στην οποία δείχνει η κυβέρνηση.

Ads

Το κείμενό του:

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 με δημόσια παρέμβασή μου είχα ζητήσει από την ιατρική κοινότητα να μας εξηγήσει γιατί εμφανίζεται αυξημένος ρυθμός και αριθμός θανάτων στην παρούσα φάση της πανδημίας ώστε στη βάση μιας επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης, η Κυβέρνηση να λάβει τις δικές της αποφάσεις και η αντιπολίτευση το δικό της μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

Υπήρξαν αντιδράσεις που παρέπεμπαν στις συνολικές μεσοσταθμικές επιδόσεις της χώρας συνυπολογιζομένων των πολύ καλών στοιχείων της αρχικής περσινής φάσης της πανδημίας, ενώ κάποιοι διατύπωσαν τη θέση ότι η παρέμβασή μου έδωσε το έναυσμα στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μικροκομματικού χαρακτήρα αντιπολίτευση στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης.

Επειδή έχω υπερασπιστεί ευθύς εξαρχής τη συνταγματικότητα των υγειονομικών μέτρων συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες ή ακόμη και καθολικά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, επειδή έχω σε κρίσιμες στιγμές παρακαλέσει δημόσια να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου αυτό είναι αναγκαίο ( όπως πέρσι τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) και επειδή έχω καταγγείλει ως κραυγαλέα αντισυνταγματική την επίκληση του Συντάγματος από τους εχθρούς του και τη φασίζουσα γελοιότητα των «θεματοφυλάκων», θεωρώ  ότι έχω ως πολίτης το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβω στη συζήτηση που προκάλεσε η δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα.

Συμφωνώ απολύτως με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα πως δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» πολιτικά και μάλιστα κομματικά η επιστήμη. Η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα όμως, όταν διαχειρίζεται φαινόμενα όπως η πανδημία οφείλει να ζητά πλήρη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, να κινείται εντός του πλαισίου των επιστημονικών συστάσεων και να αιτιολογεί τυχόν αποκλίσεις από τις προτάσεις των συμβουλευτικών επιστημονικών σωμάτων που αποφασίζονται για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος – όπως οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας-   που πρέπει να σταθμίζονται με άκρα προσοχή.

Είναι προφανώς εσφαλμένη οποιαδήποτε αίσθηση «τέλους του συναγερμού»  και «επιστροφής στην κανονικότητα». Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να μας θυμίσει ότι απαιτείται μεγάλη επιφυλακτικότητα και αδιάπτωτη εγρήγορση  σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός είναι όρος αναγκαίος αλλά δυστυχώς όχι επαρκής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται. Χρειάζονται και συνεχή, γενικευμένα, αξιόπιστα τεστ. Ήδη από τα rapid υπάρχει διεθνώς μετακίνηση στα τεστ PCR, το κόστος για τα οποία πρέπει να καλύπτεται, εν μέρει τουλάχιστον, από την πολιτεία ιδίως για τους πλήρως εμβολιασμένους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ πρέπει να διεξάγεται με όρους επιστημονικής ακρίβειας και απόλυτης επιστημονικής και πολιτικής ειλικρίνειας. Σημασία δεν έχει μόνο ή κυρίως ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές αλλά προφανώς η επαρκής στελέχωση των μονάδων με το ανάλογο και αναγκαίο εξειδικευμένο, έμπειρο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα η χώρα έχει όριο ως προς τον αριθμό των επιστημονικά και νοσηλευτικά υποστηριζόμενων κλινών ΜΕΘ. Επίσης η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη  με οξύ πρόβλημα γεωγραφικών ανισοτήτων εντός του υγειονομικού της χάρτη.

Αν στην παρούσα φάση, τα ζητήματα αυτά καταστούν αντικείμενο συμβατικής κομματικής αντιδικίας, θα χαθεί χρόνος και δυναμισμός που πρέπει να διοχετευθούν υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να κινήσει  διαδικασίες και να αναλάβει  πρωτοβουλίες που εντάσσουν τους πάντες, όλη την επιστημονική κοινότητα, τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά τις πολιτικές δυνάμεις στην αναγκαία προσαρμοσμένη επαναπροώθηση του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.