Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Με την ανακοίνωση της απόφασής του ολοκληρώνεται και τυπικά η αξιολόγηση.

Ads

Η δόση, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα καταβληθεί σε δύο τμήματα.
Την προσεχή Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν κρατικά ομόλογα, ύψους 6,9 δισ. ευρώ, και να καταβληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση των εναπομεινάντων 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού δημοσίου στη διαδικασία αποπληρωμής οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Η σημερινή απόφαση καταδεικνύει πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, χαιρετίζοντας «τον μακρύ δρόμο που έχει διανύσει η χώρα προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» έσπευσε να προσθέσει.

Ads