Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί. Είχε προηγηθεί η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που του έδινε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, η οποία έχει προκαλέσειδιεθνείς αντιδράσεις. 

Ads

Συγκεκριμένα, με την απόφασή του το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του 1934 με την οποία η κυβέρνηση Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο στον «Σουλτάνο» να πράξει κατά το δοκούν. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε χρόνο και λίγη ώρα αργότερα υπέγραψε το σχετικό διάταγμα. Ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών είχε προναγγείλει την απόφαση με ένα μήνυμά του στο Twitter. Xρησιμοποιώντας έναν στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek έγραψε: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Το προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν, αναρτήθηκε από τον ίδιο στο Twitter. Η ανάρτηση του συνοδευόταν από το εξής σχόλιο: «Με τις καλύτερες ευχές μου». 

image

Μετά την απόφαση του ΣτΕ αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε με τουρκικές σημαίες έξω από την Αγία Σοφιά.

Το διάγγελμα του Ερντογάν

Λίγο αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος με διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, γνωστοποίησε ότι «στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία και αφού πρώτα γίνουν όλες οι προετοιμασίες». Όπως υποστήριξε, «είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία», ενώ πρόσθεσε ότι «εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας». «Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων. Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε. 

Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ σημειώνει ότι η απόφαση «επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα», «αλλά και τις σχέσεις της με την ΕΕ, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: