Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα Zaman που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην πολιτικό σύμμαχο και σήμερα εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Στην ουσία, όπως αναφέρει το Reuters, οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Zaman, τοποθετώντας δικαστικούς διαχειριστές επικεφαλής στην εμβληματική τουρκική εφημερίδα. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως η απόφαση ισοδυναμεί με λουκέτο στην εφημερίδα.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τον Ερντογάν για προδοσία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται πως μερικές ώρες πριν την απόφαση για τη Zaman, η αστυνομία είχε συλλάβει επιχειρηματίες με την κατηγορία πως χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν.

Οι δημοσιογράφοι της «Today’s Zaman», της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας, έτρεχαν να προλάβουν να ετοιμάσουν το επόμενο φύλλο πριν φτάσουν οι λογοκριτές των τουρκικών αρχών, δήλωσε στο Reuters η διευθύντριά της Σεβγκί Ακαρτσεσμέ. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μιλάει για «ημέρα ντροπής» της Ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης υφίσταντο πάντοτε πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταφανής», είπε η Σεβγκί Ακαρτσεσμέ και πρόσθεσε: «Η κατάληψη μιας εφημερίδας είναι ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει βάση γι΄αυτό. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναστολή του Συντάγματος».

Έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την είσοδο των αστυνομικών και των διαχειριστών στην εφημερίδα. Αστυνομικές δυνάμεις διάλυσαν το πλήθος με δακρυγόνα και νερό. Η επιδρομή της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν, οι αρχές έχουν καταλάβει και έχουν κλείσει αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν με τον Γκιουλέν. Αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων ανακοίνωσε πως μια ισλαμική τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν, είναι πιθανό να τεθεί υπό εκκαθάριση σε μερικούς μήνες.