Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα, σύμφωνα με το Euractiv.

Ads

«Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε αποκλειστικά στο Euractiv ο Ντολ. Ο κ. Ντολ,  όπως γράφει -και- το Euractiv, ενστερνίζεται αντίθετη θέση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως, η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, και σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από το αδιέξοδο και τις τριβές που έχει προκαλέσει το Μακεδονικό στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για λύση στο θέμα» και πως «θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη χρονική συγκυρία». Οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη ήρθαν σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος την ίδια στιγμή δήλωνε πως η συγκυρία είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει και για αυτό απαιτούσε μια «καλύτερη λύση». 

Μετά τις δηλώσεις του Ζοζέφ Ντολ, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη και καιροσκοπική “μη στάση” σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να “χαϊδέψει” την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». «Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά: Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε σήμερα ως “παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος” τις τελευταίες εξελίξεις  για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση».  

Ads

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε την Τετάρτη και η Φώφη Γεννηματά. «Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα», σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα»

Διαβάστε επίσης: Η ΝΔ «έστειλε» Βέμπερ προς υπεράσπιση

ΣΥΡΙΖΑ: Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Μητσοτάκη

«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του για τη δήλωση Ντολ.

«Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΕΛΚ δήλωσε στην ιστοσελίδα Εuractiv πως ευελπιστεί “ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα”.  Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Χτύπημα και από την Ντόρα Μπακογιάννη

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Σκάι δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάει στο συλλαλητήριο και πως «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” και εμείς να τους λέμε “φούφουτους”».

Αναφερόμενη δε στις διαπραγματεύσεις του 2008 είπε ότι «η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας». «Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό ‘όχι’, αλλά θα το ξανάκανα, και όλοι μας θα το ξανακάναμε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες είπαν τότε ότι έχουμε κοινή εθνική γραμμή».