Τέλος στο καθεστώς των προπληρωμών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους για το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. 

Ads

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι πλέον θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή καταβάλλοντας – όπου προβλέπεται – τη συμμετοχή τους. 

Σήμερα για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος για την αγορά γυαλιών οράσεως, καταβάλλει ο ίδιος τη δαπάνη (προπληρώνει). 

Στη συνέχεια καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση (ΠΕΔΙ) και μετά τον σχετικό έλεγχο ξεκινάει η διαδικασία αποζημίωσης. Μ

Ads

Με το νέο τρόπο, η προμήθεια θα γίνεται χωρίς προπληρωμή του ασφαλισμένου αφού ο πάροχος θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό, ενώ δεν απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών στις ΠΕΔΙ.

Η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη. 

Επιπλέον οι πάροχοι θα αποζημιώνονται με το νέο σύστημα εκκαθάρισης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, μειώνεται ο χρόνος αποζημίωσης τους, από τις 180 – 300 ημέρες που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 90 ημέρες. 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με παρόχους υπηρεσιών Υγείας, που μέχρι σήμερα δεν είχαν, με στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Ιανουαρίου.