Tην ώρα που συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τραγέλαφο με τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές, μπαλάκι από τον έναν υπεύθυνο στον άλλο έχουν γίνει οι ευθύνες.

Ads

Τι λέει ένας εκ των κατασκευαστών

Ο Γιάννης Σταθόπουλος, ένας εκ των προμηθευτών, που παρέδωσε 500.000 μάσκες, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «η Προκήρυξη που μας ήρθε από την ΚΕΔΕ με οδηγίες που είχαν λάβει από κάποια επιτροπή υγείας είχαν συγκεκριμένες διαστάσεις-προδιαγραφές υφάσματος και κάποιες λεπτομέρειες. Οι διαστάσεις ήταν οι ακόλουθες: Ηλικίες έως 10 ετών 10×18, από 10 ετών και άνω καθηγητές και δάσκαλοι 12×22…το είδαμε ότι οι διαστάσεις είναι μεγάλες, τις ενστάσεις μας τις εκφράσαμε όταν δώσαμε τα δείγματα» και υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «έχουμε αναλάβει να παράγουμε και όχι να προτείνουμε. Έχουμε παραδώσει τις 500.000 μάσκες και περιμένουμε να μας δώσουν νέες οδηγίες…».

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας ο ίδιος στο Open ΤV τόνισε ότι «Αυτές τις διαστάσεις μας έδωσαν από την προκήρυξη της ΚΕΔΕ (οι διαστάσεις καθορίστηκαν από συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας). Περιμένουμε καινούργιες διαστάσεις σήμερα. Στην αρχή είχαν δώσει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις… Το είχαμε πει. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες αλλά να παράγουμε».

Η ΚΕΔΕ δείχνει το υπουργείο Υγείας

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος)  ουσιαστικά «έδειξε» ως υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας, αναφέροντας ότι «μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Τι είπαν Κοντοζαμάνης, Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς

Στο θέμα αναφέρθηκαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι προδιαγραφές, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, όμως υπήρξε «μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης, «οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως η επιτροπή που ασχολήθηκε με τις μάσκες συνέκρινε τις διαστάσεις των μασκών με τις προδιαγραφές του αμερικανικού CDC, και σημείο προς σημείο ήταν αυτές που έπρεπε. «Είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις των μασκών πριν τη συρραφή τους, καθώς αυτό καθορίζει και την ποιότητά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται πριν φτάσουν οι μάσκες στους μαθητές και αν γίνεται κάποιος σχετικός έλεγχος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις μάσκες είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύψας: «Χαμένοι στη μετάφραση»

Για τις μάσκες που διανεμήθηκαν τη Δευτέρα στα σχολεία της χώρας μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας
Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση» εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. «Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο,  ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε.