Με 163, πλέον, «ναι», μ’ ένα προαναγγελθέν ρήγμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, και με καθοριστικό παράγοντα την τελική στάση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, φουντώνει το πολιτικό πόκερ για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ads

Τα δεδηλωμένα «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, πέραν εκείνων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, συμπεριλαμβάνουν πλέον και τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο μετά την χθεσινή επιβεβαίωση της διαφοροποίησής του από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν μια διαφοροποίηση αναμενόμενη μεν, την οποία μάλιστα προεξοφλούσαν χθες τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς όσο και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης – είναι, όμως, και μια διαφοροποίηση που τραυματίζει το μέτωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το, ήδη προβληματικό, εγχείρημα ανασύνταξης της ευρείας κεντροαριστεράς.

Στη γραμμή Βενιζέλου η Γεννηματά

Η διαφοροποίηση Θεοχαρόπουλου ήρθε, μάλιστα, την ίδια ώρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συντασσόταν και επισήμως με τη γραμμή Βενιζέλου απορρίπτοντας οριστικά τις «αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση  με διαδικασία fast truck», όπως είπε χαρακτηριστικά στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ως «απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς» προσθέτοντας: «Το σχέδιο τους συνίσταται στην καταστρατήγηση των θεσμών με στόχο να δημιουργηθεί, σε πρώτο στάδιο, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ελέγχει και καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις παρά το εθνικό αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται. Και σε δεύτερο στάδιο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, κρίσιμος παράγοντας για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης».

Επιχειρώντας, δε, να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την πρόταση για απλή αναλογική που το… ίδιο είχε πέρσι καταθέσει, υποστήριξε ότι η τότε πρωτοβουλία με την κατάθεση του σχεδίου νόμου εκπορευόταν από την εθνική αναγκαιότητα της ενότητας προς αποτροπή του Grexit.

Αιχμές ΔΗΜΑΡ κατά ΠΑΣΟΚ

Eπ’ αυτού ακριβώς του επιχειρήματος, πάντως, ήταν ιδιαιτέρως ηχηρές οι αιχμές που άφησε λίγο αργότερα η ΔΗΜΑΡ: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ τη χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» και «ακόλουθη με τις πάγιες αρχές των στελεχών που προέρχονται από την «Αριστερά», ο προβληματισμός ωστόσο ήταν εμφανής για τον εγκλωβισμό στον οποίο βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ και ηγεσία του.

Στην πράξη, πάντως, η ψήφος Θεοχαρόπουλου δεν διαφοροποιεί σημαντικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την συγκέντρωση των 200 βουλευτών προκειμένου να έχει άμεση ισχύ ο νέος εκλογικός νόμος. Ακόμη κι εάν τελικά ψηφίσει υπέρ το ΚΚΕ – προοπτική εξαιρετικά αμφίβολη –, καθώς και η Χρυσή Αυγή, ο αριθμός των εδρών που συγκεντρώνονται είναι 196. Οι τέσσερις ανεξάρτητοι (Παναγούλης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος, Θεοχάρης) θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν en block, ενώ το Ποτάμι έχει πει κατηγορηματικά «όχι».

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να προβλέπουν διαρροές από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλλη, και από τους δύο βουλευτές όμως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μηνύματα ανοιχτής διαφοροποίησης.