Αρνητική είναι η πρόταση του εισαγγελέα για την αναστολή της ποινής της Ηριάννας μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αίτημα το οποίο εξετάζεται από το πρωί στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας.

Ads

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν στηρίζεται η υπέρμετρη – ανεπανόρθωτη βλάβη κατά τη φυλάκισή και κρίνεται πιθανή η τέλεση νέων εγκλημάτων. Έτσι ζητείται η μη αναστολή της ποινής μέχρι την οριστική εκδίκαση της έφεσης. Ανάλογη ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα για την υπόθεση του Περικλή που εκδικάζεται μαζί με αυτή της Ηριάννας. Ο Περικλής, συγκάτοικος του συντρόφου της Ηριάννας, έτυχε επίσης να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι και συνελήφθη με τα ίδια αμφιλεγόμενα και ελλιπή στοιχεία. 

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης, που απέρριψε το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή, είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκληματα.

Η 29χρονη Ηριάννα , υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε συλληφθεί με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς»  καθώς διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση.  Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αθώωσε το σύντροφό της, η ίδια με αφορμή τη σχέση της μαζί του και με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Ads

Από το πρωί στο Εφετείο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, όπου πραγματοποιεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην 29χρονη. Η αίθουσα και ο προθάλαμος ήταν ασφυκτικά γεμάτα από αλληλέγγυους, με αποτέλεσμα η έδρα να ζητήσει να βγουν έξω όσοι δε χωρούσαν στην αίθουσα. Μάλιστα, απείλησε πως αν δεν μετακινηθούν οι αλληλέγγυοι, θα αναβάλει την δίκη. Τελικά αρκετός κόσμος βγήκε έξω από την αίθουσα και η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 14.00.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 14/7 καθαρογράφηκε η απόφαση με την οποία η 29χρονη Ηριάννα Β.Λ. καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 187Α για την τρομοκρατία, για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Με την καθαρογραφή της απόφασης άνοιξε ο δρόμος να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής που κατέθεσε η Ηριάννα. Μετά και την εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα ανασταλεί η πρωτόδικη ποινή, με την οποια φυλακίστηκε η 29χρονη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.