Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή του απαντάει στο άρθρο του tvxs.gr και της Δέσποινας Σκούρτη με τίτλο «Κως, Iούνιος 2015 μ.Χ. – Περιμένοντας τους Βαρβάρους».

Ads

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου της Κω:

«Στον ιστότοπο tvxs.gr, την 1η Αυγούστου, δημοσιεύθηκε κείμενο της κ.Δέσποινας Σκούρτη για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κω, το οποίο περιέχει ανακριβείς και ψευδείς ισχυρισμούς σε ότι αφορά στη στάση του Δήμου Κω απέναντι στο πρόβλημα.

Πολύ σύντομα, η απάντηση του Δήμου Κω σε αυτές τις ανακρίβειες:

Ads

1ον. Ο Δήμαρχος Κω είναι ο μόνος που έχει καταθέσει σειρά προτάσεων από την πρώτη μέρα και έχει θέσει και τις προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός κέντρου πρώτης υποδοχής στο νησί. Ας τις αναζητήσει η συγγραφέας του άρθρου και κυρίως ας ελέγξει τις πηγές της.

2ον. Ο Δήμος Κω δεν διαθέτει ακίνητα για να τα παραχωρήσει ως χώρο πρώτης υποδοχής.
Το Δημόσιο όμως έχει ακίνητη περιουσία στην Κω. Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες;

3ον. Το ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που στέγασαν κάποιοι τους πρόσφυγες, υδροδοτήθηκε από το Δήμο Κω. όπως επίσης συνδέθηκε με το δίκτυο αποχέτευσης. Συνεπώς είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της κ.Σκούρτη ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε την υδροδότηση. Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση, φανταζόμαστε ότι η συντάκτης του άρθρου θα γνωρίζει ότι αρμόδια είναι η ΔΕΗ.

4ον. Για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ακόμα δεν έχει αναλάβει τη διαχείριση του, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γιατί; Γιατί πολύ απλά φοβούνται τις πολιτικές και τις ποινικές ευθύνες από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του.

5ον. Τη σίτιση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου και από την αρχή η Ένωση Ξενοδόχων, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κω. Αυτοί που κατηγορούνται από την κ.Σκούρτη ως εκπρόσωποι του βιομηχανοποιημένου τουρισμού. Το Κράτος είναι απών.

6ον. Ο Δήμος Κω έχει ταχθεί υπέρ της μηδενικής ανοχής και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων διακινούν ή εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Δεν μπορεί όμως και σε αυτό τον τομέα να υποκαταστήσει το Κράτος.

7ον. Η Κως είναι και θα αποτελεί τουριστικό προορισμό. Από τον τουρισμό ζουν χιλιάδες οικογένειες στο νησί και εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε την εικόνα του νησιού μας.
Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης έθεσε από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Ζήτησε την άμεση μετακίνηση προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα αφού η διαδικασία ταυτοποίησης είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί στην Κω.

Πριν αλλά και μετά την εξαγγελία του κ.Πρωθυπουργού για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην Κω, έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Ας σταματήσουν κάποιοι να μεταφέρουν το βάρος των δικών τους ευθυνών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην αυτοδιοίκηση. Ευελπιστούμε ότι θα αναρτήσετε την απάντηση μας για να αποκατασταθεί η αλήθεια».