Τον κώδωνα του κινδύνου από τον υπερ-τουρισμό και τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεγάλο ρεύμα τουριστών αλλά και τις μισθώσεις ακινήτων, έκρουσε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος της Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας» την τουριστική ανάπτυξη και στην οποία το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης τουριστικών προορισμών Ελλάδας-Εξωτερικού και φορεών του κλάδου του τουρισμού.

Ads

Όπως είπε η Σαντορίνη των 76τχμ με τους 25.000 κατοίκους δέχεται κάθε μέρα 100.000 περίπου επισκέπτες (1,7 εκατομμύρια είναι επισκέπτες του νησιού το 2017), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού στην Οία αυξήθηκε κατά 110%, ενώ από πέρσι μέχρι φέτος παρουσίασε αύξηση επιπλέον 29%.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που προκαλείται και στις ανάγκες για ενέργεια, αφού, όπως τονίζει ο δήμαρχος, το 2013 το νησί χρειαζόταν 32,5ΜW, ενώ σήμερα χρειάζεται 50ΜW.

Ads

Παράλληλα, εστίασε και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που όπως είπε κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο φαινόμενο του Airbnb, αλλά χρειάζεται ρύθμιση και πρότεινε μεταξύ άλλων: Μίσθωση μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όρια στις ημέρες ενοικίασης, μέγιστο όριο υπνοδωματίων, αλλά και προδιαγραφές στα υπό μίσθωση ακίνητα.