Κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να κλείσει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, και να θέσει τους γιατρούς σε διαθεσιμότητα μέχρι την σύσταση του Π.Ε.Δ.Υ., το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα αποφάσισε να μην παραδώσει τα κτίρια που τις φιλοξενούσαν, όπως και τα μηχανήματα και το υλικό που περιείχαν. Την ώρα που οι αντιδράσεις στο κλείσιμο των ιατρείων έρχονται από παντού, σύσσωμα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κατήγγειλαν το Υπουργείο για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» και για αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Ότι ο υπουργός αυτοδιαψεύστηκε, σχολίασε στο tvxs.gr ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ads

Του Νίκου Μίχου

Διαβάστε επίσης: Tvxs Συνέντευξη: Τα ψέμματα Γεωργιάδη για το Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας 
Πως φτάσατε σε αυτή την απόφαση;
 
Πέραν του συμβολικού χαρακτήρα της στάσης αυτής, υπάρχει και ένα ιστορικό στον δήμο του Βύρωνα. Πριν τρεις μήνες, ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά υπήρχε ο η περίπτωση συγχώνευσης – κάτι που δεν μας έβρισκε αντίθετους.
 
Με εκείνη την πρόταση στον δήμο θα υπήρχαν τα ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και τα ιατρικά κέντρα αστικού τύπου – κάτι που είμαστε ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που εδώ και χρόνια έφτιαξε. Αυτές οι εξαγγελίες του υπουργού είχαν δημοσιοποιηθεί με δελτίο τύπου και τώρα διαψεύδονται πλήρως. Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν μέσα από συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σαφές πλάνο για την επόμενη ημέρα μας ζητούν να παραδώσουμε κτίρια και μηχανήματα.
 
Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια λογική λαϊκιστική εν όψει εκλογών. Εγώ φερειπείν δεν θα είμαι καν υποψήφιος. Όμως είναι ευθύνη δική μου να αναδεικνύω τα ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών. Υπήρχαν ραντεβού ασθενών τα οποία όχι μόνο ακυρώθηκαν αλλά κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν. Το μόνο που περιμένουμε είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας, να δούμε τι θα προκύψει και να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε.
 
Όμως μετά από δώδεκα χρόνια εμπειρίας διοίκησης ενός δήμου, βλέπω ότι είναι εξωπραγματικό αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική: να γίνει ξεκάθαρο στις τοπικές κοινωνίες ότι κλείνουμε τον ΕΟΠΥΥ και το επόμενο μόρφωμα θα είναι έτσι. Ώστε να γνωρίζουμε όλοι. Δεν κάνουμε καμία επανάσταση χωρίς αιτία.
 
Έτσι όλοι όσοι αποτελούμε το δημοτικό συμβούλιο ενώσαμε δυνάμεις* και στέλνουμε το μήνυμα ότι «πριν από εμάς, για εμάς, δεν θα δεχτούμε αποφάσεις». Σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη θα είμαστε απέναντι σε όποια κυβέρνηση. Η επόμενη ημέρα αφορά τα παιδιά μας. Στα θέματα υγείας δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές παρά τις διαφορές στις απόψεις και τις εκλογές που έρχονται.
 
Πόσος κόσμος στον Βύρωνα μένει εκτός ιατρικής περίθαλψης;
 
Εάν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν δεκάδες τα ραντεβού που αναβάλλονται, υπολογίζει ότι ήταν εκατοντάδες σε εβδομαδιαία βάση. Όλοι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι. Το Υπουργείο λέει να πάνε στους συμβεβλημένους αλλά και εκείνοι δεν είναι πολλοί. Από το Υπουργείο παίζουν σκάκι χωρίς να βλέπουν την σκακιέρα.
 
Αυτό που με ενοχλεί προσωπικά ήταν ότι ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος πριν τρεις μήνες, λέγοντας ότι δεν θα κλείσουν τα ιατρεία. Το πολιτικό σύστημα αυτή την στιγμή βάλλεται από αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.
 
Πως θα περιφρουρήσετε την απόφασή σας;
 
Εμείς έχουμε κάνει καταγραφή όλου του υλικού και η λίστα είναι στην διάθεση του υπουργού. Τώρα περιμένουμε την επόμενη κίνηση. Η κίνησή μας έχει συμβολισμό. Δεν είμαστε της λογικής να γίνουν καταλήψεις και να λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Είμαστε πολύ σοβαροί σε αυτό που λέμε και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε εθελοντικά την στιγμή που οι περισσότεροι γιατροί είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
Θα περιφρουρήσουμε τα κτίρια και από προβοκατόρικες ενέργειες και από εκείνους που θα θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Όμως, δεν μπορεί ένας δήμος να είναι έρμαιο ενός σχεδίου που δεν έχει ξετυλιχτεί. Δεν γίνεται να υπάρχουν εκατοντάδες συνταξιούχοι και άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έχουν άγνοια του τι θα γίνει.
 
Εάν αναγκαστείτε να παραδώσετε τα ιατρεία, πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση κατά τον ένα μήνα που εξαγγέλλει το Υπουργείο ότι θα μείνουν κλειστά;
 
Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, όχι δικό μας. Ότι το σύστημα χρειαζόταν αναδιάρθρωση και είχε παθογένειες είναι ένα γεγονός στο οποίο δεν διαφωνεί κανένας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι που δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο και όραμα, ειδικά όταν υπάρχει αντίθετη δέσμευση. Πρέπει επιτέλους να μάθουν να μας σέβονται.  

*Σημειώνεται ότι παρόντες στην σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου εκτός από τον δήμαρχο ήταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Βύρωνας – Καθαρή Επιλογή» Παναγιώτης Κόνσουλας,  «Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα» Άκης Κατωπόδης, «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» Αναστάσιος Γουδέλης, «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα – Δύναμη Ελπίδας» Αλέξης Σωτηρόπουλος και ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Βύρωνα και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα» Χρήστος Γώγος

Ads