Η δεξιά δεν μπορεί να κυβερνήσει και γι’ αυτό φταίει… η Αριστερά. Αυτό υποστήριξε ο υπ. Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στην Πρέβεζα. Επισημαίνοντας γενικώς τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» έριξε ευθύνη και στους καλλιτέχνες – με κορυφαίο παράδειγμα το Λάκη Λαζόπουλο – που όντας ακροαριστεροί και κομμουνιστές «παράγουν νομιμοποίηση» στους υπόλοιπους που με τη σειρά τους εμποδίζουν τη δεξιά να παραγάγει έργο.

 
«Ποιοι είναι αυτοί που ψήφισαν να μην ακολουθήσουμε το σώφρονα δρόμο του Κώστα Καραμανλή; Αυτοί έχουν τώρα μετακινηθεί, έχουν βρει το καινούργιο τους πολιτικό όχημα – που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ – και βρίζουν τώρα εμάς που έχουμε ψηφίσει το σωστό, επειδή διαχειριζόμαστε τη δική τους καταστροφή. Αντί να φταίνε αυτοί, φταίμε εμείς. Ποιος μπορεί να το πετύχει αυτό εκτός από την Αριστερά; Εγώ υποκλίνομαι. Γίνεται να φταις εσύ και ξαφνικά να μη φταις σε τίποτε; Και να φταίνε οι άλλοι που διαχειρίζονται τις συνέπειες της δικής σου επιλογής;» είπε ο Μάκης Βορίδης.
 
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε «γιατί η κοινωνία το αποδέχεται αυτό;» και απάντησε επιχειρώντας να αναλύσει Γκράμσι. «Την απάντηση την έχει δώσει ένας αριστερός διανοούμενος ο Αντόνιο Γκράμσι που έχει εξηγήσει τους μηχανισμούς της ιδεολογικής ηγεμονίας».
 
Σύμφωνα με την ανάλυση Βορίδη: «Τους ακούμε να λένε: ‘εμείς δεν κυβερνήσαμε ποτέ, εσείς τα κάνατε τα λάθη’. Κι εσείς τι μας λέγατε; Να κάνουμε τα σωστά και δεν σας ακούσαμε; Ή αντιθέτως είχατε διαμορφώσει ένα ολόκληρο περιβάλλον που παρήγαγε ιδέες με τις οποίες αυτός που ήθελε να κάνει τα σωστά, δεν το μπορούσε; (…) Μπορεί να έχεις την πολιτική εξουσία και στην πραγματικότητα να μην μπορείς να την κάνεις τίποτα γιατί είναι διαμορφωμένο ένα ολόκληρο περιβάλλον παντού. (…) Τι είναι η ιδεολογική ηγεμονία; Η κατοχή των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους, στην ορολογία της Αριστεράς, και στη δική μας των ιδελογικών μηχανισμών. Μπορεί να είναι του κράτους, μπορεί και να μην είναι. Είναι οι μηχανισμοί που παράγουν αξίες».
 
Στη συνέχεια προσθέτει: «Εκλογές στις ενώσεις των δημοσιογράφων. Είναι δυνατόν η άκρα Αριστερά να παίρνει 40% και η ευρύτερη να φτάνει στο 70%; Δεν είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας, δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 4%. Υπάρχει λοιπόν εκπροσώπηση στους κεντρικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς, στους δημοσιογράφους». Το ίδιο, σύμφωνα πάντα με το Μάκη Βορίδη, συμβαίνει στα πανεπιστήμια με τους ανθρώπους που «διδάσκουν τη νεολαία, τα παιδιά μας».
 
Σειρά παίρνουν διανοούμενοι και καλλιτέχνες: «Ποιος είναι ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη επιρροή σήμερα στην Ελλάδα; Ο κ. Λαζόπουλος. Στρατευμένος άνθρωπος στην ιδεολογία της άκρας αριστεράς αλλά όμως με τεράστια επιρροή». Ο Μάκης Βορίδης αναφέρεται στον Λάκη Λαζόπουλο ως τρανταχτό παράδειγμα, ωστόσο: «αν  αρχίσω να σας μετράω κομμουνιστές ζωγράφους, κομμουνιστές ηθοποιούς, κομμουνιστές ποιητές, κομμουνιστές τραγουδιστές – αυτούς που τραγουδάμε εμείς – βλέπετε τον τρόπο που συγκροτείται η ιδεολογική ηγεμονία. Αυτοί παράγουν επιρροή. Παράγουν νομιμοποίηση. Προσθέστε συνδικάτα και σωματεία».
 
Στη συνέχεια θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα μιας αποκρατικοποίησης που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν ολοκληρώθηκε, προφανώς λόγο ύπαρξης της Αριστεράς, ωστόσο, ο υπ. Υγείας δεν τα κατάφερε γιατί στο σημείο αυτό παρενέβη ακροατής και υπενθύμισε ποιος έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Μάκης Βορίδης είπε: «μη μας πας σε αυτά. Άλλο λέω, εγώ, αλλού με πήγες εσύ» και αποφάσισε να αλλάξει παράδειγμα.
 
Στο βίντεο από το 49:00 και μετά…