«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, με το οποίο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προσδοκά να αποκαλύψει νέες εστίες φοροδιαφυγής.

Ads

Σήμερα θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το σύστημα θα διασταυρώνει και θα ελέγχει καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις, ανάμεσά τους και τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ΑΦΜ που βρίσκονται στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών, σε διάστημα λίγων 24ωρων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές-χρήστες:

Ads

1. Τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών), με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Πάντως, ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν διάφορες παράλληλες εφαρμογές του συστήματος taxis.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα δεν θα μπορεί να ελέγξει εκ νέου τις υποθέσεις που ερεύνησε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία.