Νέες διαρροές των Wikileaks που αφορούν στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν τις επαφές που γίνονταν στην ελληνοαμερικάνικη κοινότητα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ads

Αυτή τη φορά διέρρευσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη και προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta με τον Phil Angelides, Ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών. Ο Angelides που εμφανίζεται να έχει επαφές με τον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά και τον Τζείμς Γκάλμπρεϊθ και να έχουν συναντηθεί μάλιστα σε ένα δείπνο τον Απρίλιο του 2015, λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει κι επιστροφή στη δραχμή.

Η εμπλοκή του ονόματος του στα μέιλ, προκάλεσε την αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έγραψε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».

Οι διαρροές

Ο Angelides εμφανίζεται αρχικά να στέλνει ένα μέιλ στον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Στο συγκεκριμένο μήνυμα ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και ρωτάει τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές ώστε να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκφράζει επίσης τον φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει έχοντας σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.

Ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.

image

Το δεύτερο μέιλ του Angelides προς τον Podesta στέλνεται στις 15 Απριλίου του 2015, για να τον καλέσει σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

image

Ακολουθεί μία σειρά μέιλ που έχουν σταλεί 3 μέρες μετά το δημοψήφισμα, στις 8 Ιουλίου του 2015.

Στο μήνυμα που στέλνει ο Angelides στον Podesta γράφει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».

image

Την ίδια μέρα ένας συνεργάτης του Podesta, ο Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις διεργασίες που γίνοντει με πρωτοβουλία του Angelides. Στο μέιλ που στέλνει στον στενό συνεργάτη της Κλίντον, αναφέρει: «Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό».

Επισημαίνει επίσης ότι σε επαφές του με άτομα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εξέφρασε την προσήλωση των ΗΠΑ στο Plan A που δεν είναι άλλο από το να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και το ότι τους έχει συστήσει να βρουν άτομα που συνδέονται με τον Τσίπρα, ώστε να τον ωθήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

image