Η επαναδραστηριοποίησή του Αχιλλέα Μπέου τους τελευταίους μήνες στον χώρο του ποδοσφαίρου μέσω της νεοσύστατης ομάδας «Βόλος ΝΠΣ» (Νέο Ποδοσφαιρικό Σωματείο), πρώην «Πύδνα Κίτρους Πιερίας», ικανοποιεί αφ’ ενός την αγαπημένη του συνήθεια να ασχολείται ως παράγοντας με τη «στρογγυλή θέα», βρίσκεται όμως σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές του φιλοδοξίες στον Δήμο Βόλου. Εστω κι αν έχει τεθεί σε αργία εξαιτίας του σκανδάλου των στημένων αγώνων το 2011.

Ads

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη έως σήμερα στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ο Μπέος κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απάτη, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, ηθική αυτουργία σε παράνομο στοίχημα, δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος και εκβίαση.

Η δε ενασχόλησή του πραγματοποιείται, παρά το γεγονός ότι για τον ίδιο λόγο τού είχε επιβληθεί από την αθλητική δικαιοσύνη ισόβιος αποκλεισμός από οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το εν λόγω άθλημα, καθώς και ποινή εφ’ όρου ζωής απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους.

Η παραπάνω απαγόρευση -τουλάχιστον στο πρώτο σκέλος της- δεν φαίνεται να τον πτόησε, αφού έχει φροντίσει να μην κατέχει κάποια επίσημη ιδιότητα στο ποδοσφαιρικό σωματείο που προωθεί, ενώ -όπως καταγγέλλεται- εκτός από τη δημόσια ηθική στήριξή του, παρέχει εμμέσως και υλική βοήθεια, με χρήμα προερχόμενο από τα δημοτικά ταμεία.

Ads

Ψηφοθηρία

Ο Μπέος, όπως είχε πράξει και πριν από τις δημοτικές εκλογές το 2014 με την εκμετάλλευση των αισθημάτων φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου, διέκρινε και αυτή τη φορά ότι το λαοφιλές σπορ θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την αδιαμφισβήτητη επιδίωξή του να συνεχίσει να κινεί τα νήματα στον Δήμο Βόλου και για την επόμενη πενταετία, την ώρα που οι δικαστικές περιπέτειές του παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι πολιτικές μετοχές του πέφτουν κάθετα.

Στη λογική αυτή και γνωρίζοντας ότι η μπάλα φέρνει ψήφους, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του, μεθοδεύοντας μέσω τρίτων τη δημιουργία μιας ομάδας, η οποία -σύμφωνα με δηλώσεις του- σε τρία χρόνια θα αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα. Ηδη έχουν γίνει μεταγραφές και έχει υπάρξει προγραμματισμός που δείχνει ότι η ομάδα θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με «δόλωμα» λοιπόν το υψηλό θέαμα και την αίγλη των μεγάλων ποδοσφαιρικών σαλονιών και αξιοποιώντας την κακή κατάσταση των ιστορικών σωματείων της πόλης, του Ολυμπιακού και της Νίκης, ο εν αργία δήμαρχος επιχείρησε να αποσπάσει τη συμπάθεια των Βολιωτών υπέρ του νέου συλλόγου. Πάντως, το αποτέλεσμα δε τον δικαιώνει, καθώς το μόνο που έχει πετύχει είναι να εξοργίσει το ποδοσφαιρόφιλο κοινό, που καταφέρεται εναντίον της «φυτευτής» και «ξενόφερτης» ομάδας. Πυρά εξαπολύουν δημοτικοί σύμβουλοι, παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι έντονες αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών και της τοπικής κοινωνίας (με ανακοινώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια, όπως αυτό της περασμένης Παρασκευής) είναι η μία πτυχή και ενδεχομένως η πιο κατανοητή στη γενικότερα περίεργη υπόθεση με τον «Βόλος ΝΠΣ», που παρεμπιπτόντως θα χρησιμοποιεί ως χρώματα το κόκκινο και το μπλε. Κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή, αφού αυτά είναι τα χρώματα του Ολυμπιακού και της Νίκης…

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος ίδρυσης του σωματείου και η ξαφνική μεταφορά της έδρας από την Πιερία στη Μαγνησία, οι θετικές αποφάσεις των θεσμικών ποδοσφαιρικών οργάνων και των αντίστοιχων δικαστικών αρχών, αλλά και οι πολλές «διευκολύνσεις» που παρέχει ο τοπικός δήμος στην ομάδα… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στις αρχές Ιουνίου η ομάδα «Πύδνα Κίτρους», που ανήκε στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας και αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική, διαγράφηκε από το μητρώο του μακεδονικού νομού, μετονομάστηκε σε «Βόλος ΝΠΣ», όρισε ως έδρα της τον Βόλο και στη συνέχεια έκανε αίτημα εγγραφής στην ΕΠΣ Θεσσαλίας που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σωματείο που ακολουθεί αυτή τη διαδικασία, αλλάζει δηλαδή επωνυμία και έδρα και εγγράφεται για πρώτη φορά ως νέο μέλος σε Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, πρέπει αγωνιστικά να ξεκινήσει από τη Β’ τοπική κατηγορία. Ωστόσο, ο «Βόλος ΝΠΣ» θα αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική.

Προσφυγές και εξώδικα

Οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και της Νίκης Βόλου, ενώπιον αυτής της αδικίας που διαπίστωσαν να εξελίσσεται, προέβησαν σε εξώδικα και προσφυγές, φτάνοντας το θέμα μέχρι το διαιτητικό δικαστήριο.

Οι δικαστές όμως απέρριψαν το αίτημα των δύο ιστορικών σωματείων της Μαγνησίας να κριθεί παράνομη η συμμετοχή της νεοσύστατης ομάδας στη Γ’ Εθνική -όπου αγωνίζονται επίσης ο Ολυμπιακός και η Νίκη- με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για νέα ομάδα αλλά για την παλιά «Πύδνα Κίτρους», με άλλο όνομα, οπότε δεν συντρέχει λόγος να ξεκινήσει από μικρότερη κατηγορία στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Ο Αχιλλέας Μπέος, αρκετό καιρό πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο «Βόλος ΝΠΣ» θα αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική, προκαλώντας εύλογες απορίες για τη σιγουριά που εξέφραζε. Στις δηλώσεις του και σε άλλες ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές παρεμβάσεις, έκανε εντύπωση ο θερμός τρόπος υπεράσπισης της ομάδας εκ Πιερίας, καθώς έδινε την αίσθηση του άτυπου εκπροσώπου της. Μάλιστα, μια αναφορά του ότι η Νίκη και ο Ολυμπιακός Βόλου θα βρεθούν μεσοπρόθεσμα στη σκιά της νιόφερτης ομάδας αποτέλεσε τη σπίθα που άναψε το φιτίλι της άγριας κόντρας του με τους οπαδούς των «μπλε» και των «κόκκινων».

Πέρα από τις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, ο Μπέος παρακολουθεί από κοντά τον νέο αγαπημένο του σύλλογο από τις κερκίδες των γηπέδων όπου αγωνίζεται. Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε στο δημοτικό στάδιο Αλμυρού για το φιλικό του ΝΠΣ με τον τοπικό Γυμναστικό Σύλλογο, συμπεριφερόμενος σαν πρόεδρος και προπονητής μαζί. Εβαζε τις φωνές στους ποδοσφαιριστές, έκανε υποδείξεις στους διαιτητές και διαβεβαίωνε τους Αλμυριώτες φιλάθλους ότι στο πρωτάθλημα θα χάσουν με τέσσερα γκολ διαφορά!

Στη δε μικροπολιτική και ιδιοτελή προσπάθειά του να συγκινήσει τους ποδοσφαιρόφιλους της Μαγνησίας, συνέβαλε -και λόγω των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη- η διεξαγωγή της φιλικής αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ, με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών σωματείων της πόλης.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για επικοινωνιακή φιέστα αυτοπροβολής τού εν αργία δημάρχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον έρανο δεν συμμετείχαν όλα τα κοινωφελή ιδρύματα της πόλης, αλλά μόνο εκείνα της επιρροής Μπέου. Επιπλέον, μερίδιο στο «χτίσιμο» του κοινωνικού του προφίλ είχαν -εκόντες άκοντες- και οι δημότες Βόλου, μια και αγοράστηκαν 200 εισιτήρια από τον Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού.

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης συγκαταλέγεται το «αγκάλιασμα» του ΝΠΣ από τον Δήμο Βόλου και η εξόφθαλμα ευνοϊκή αντιμετώπιση που του επιφυλάσσεται. Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ. Μπέος, αν και έχει απολέσει τη δημαρχιακή του ιδιότητα, εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο που επί της ουσίας έχει το γενικό πρόσταγμα στα δημοτικά πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή είχε σπεύσει να καλωσορίσει και να «νομιμοποιήσει» το σωματείο από το Κίτρος, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί νόμιμα και κάνοντας λόγο για ομάδα επιχειρηματιών που ήρθαν να επενδύσουν στην πόλη.

Ωστόσο, το μοναδικό άτομο της «ομάδας επιχειρηματιών» που αυτοσυστήθηκε ως πρόεδρος, στη μία φορά που εμφανίστηκε στις κάμερες (στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του σωματείου), είναι ο Γιώργος Σπυριδόπουλος. Οπως δήλωσε, είναι Ελληνοαμερικανός με καταγωγή από την Πιερία και φίλος του Αχ. Μπέου από την Αμερική τη δεκαετία του ’80.

Εμπλοκή με την ομάδα από τη θέση του τεχνικού διευθυντή έχει ο πρώην ποδοσφαιριστής Ακης Πέτρου, ο οποίος είναι πρόσωπο έμπιστο του Μπέου και ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του, χωρίς όμως να εκλεγεί. Το περασμένο καλοκαίρι στην τοπική κοινωνία είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Πέτρου είχε προσληφθεί με δίμηνη σύμβαση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Η υποστηρικτική στάση τού εν αργία δημάρχου έναντι του νεοϊδρυθέντος ποδοσφαιρικού σωματείου προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και εντός της δημοτικής ομάδας, αφού πολύ πρόσφατα διεγράφη ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πέγιος, επειδή -μεταξύ άλλων διαφωνιών- δεν συντάχθηκε με την επιλογή αυτή του Αχ. Μπέου.

Με τα λεφτά των δημοτών

Η πιο σημαντική και σκανδαλώδης πτυχή του θέματος σχετίζεται με την αμέριστη συνδρομή του δήμου και την ενίσχυση προς τον «Βόλος ΝΠΣ», ακόμη και με επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Αν και προεκλογικά η παράταξη του κ. Μπέου διατυμπάνιζε ότι θα λειτουργεί με όρους ισοτιμίας και δεν θα εξυπηρετεί προνομιακά τα ιστορικά σωματεία της περιοχής, όπως η Νίκη και ο Ολυμπιακός (π.χ. παραχωρώντας γήπεδα ή άλλες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις), η δέσμευση αυτή καταστρατηγήθηκε για λογαριασμό της πρώην «Πύδνας Κίτρους» και νυν «Βόλος ΝΠΣ».

Συγκεκριμένα, μόλις ιδρύθηκε ο εν λόγω σύλλογος, ο ΔΟΕΠΑΠ (Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού), με διαδοχικές αποφάσεις που έλαβε, ρύθμισε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους αγωνιστικούς χώρους, τα προπονητικά κέντρα, τις δομές φιλοξενίας των ποδοσφαιριστών και άλλα παρεμφερή αιτήματα εκ μέρους της ομάδας.

image
Μια από τις αποφάσεις που έλαβε ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού του Δήμου Βόλου υπέρ της νέας ομάδας

Στο πλαίσιο της διακριτικής μεταχείρισης, αποφασίστηκε η παραχώρηση δύο γηπέδων, της Νεάπολης (έναντι 500 ευρώ τον μήνα) και της Πορταριάς, που θα χρησιμοποιεί ο «Βόλος ΝΠΣ», κατόπιν συντήρησης και γενικής αναβάθμισης και των βοηθητικών τους χώρων (νέος χλοοτάπητας, συστήματα αυτόματου ποτίσματος, βάψιμο και επισκευή αποδυτηρίων κτλ).

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, ενώ για την εξυπηρέτηση παικτών της ομάδας παραχωρήθηκαν δωμάτια στους δημοτικούς ξενώνες έναντι του συμβολικού τιμήματος των 10 ευρώ το άτομο ημερησίως.

Κι ας έλεγε ο εν αργία δήμαρχος ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του δήμου και ότι οι δημοτικές υποδομές άθλησης είναι περιουσία του κάθε Βολιώτη…

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών