Η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας μάλλον γέννησε περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απάντησε. Πρόκειται για ερωτήματα βαθιά πολιτικά, πέραν του ρόλου των όποιων, ορθών ή μη, χειρισμών του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε μια πώληση όπλων που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Ads

Το κύριο εξ αυτών των ερωτημάτων είναι το εάν αυτή η τοξική πολιτική αντιπαράθεση αφορά μια κοινωνία βαθιά τραυματισμένη από τρία μνημόνια και κορεσμένη από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Απάντηση επ’ αυτού δεν δόθηκε σε καμία στιγμή της χθεσινής εξάωρης συζήτησης στη Βουλή, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και έχει αναδείξει την υπόθεση Καμμένου – Σαουδικής Αραβίας σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της πολιτικής ατζέντας. Απάντηση επίσης δεν υπήρξε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε στην αποκάλυψη του πρωθυπουργού για τον ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα Τζον Σφακιανάκη. Κι απάντηση δεν υπήρξε ούτε στην ευθεία καταγγελία Τσίπρα ότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι η αποκάλυψη του όποιου σκανδάλου αλλά η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με συντονισμένες προσπάθειες ενός συγκεκριμένου μιντιακού λόμπι σε συνεργασία με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αντ’ αυτών των απαντήσεων, και παρ’ ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν υπήρξαν νέα στοιχεία που να τεκμηριώνουν σκάνδαλο, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να συντηρήσει περαιτέρω την υπόθεση ζητώντας νέα συζήτηση και κατάθεση των απόρρητων εγγράφων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας. Παράλληλα, δε, απέφυγε να καταθέσει την – επί μέρες φημολογούμενη – πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας, δίνοντας πρόσθετη τροφή στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι στόχος της είναι απλώς η διατήρηση κλίματος σκανδαλολογίας εν είδει αντιπερισπασμού από τα μεγάλα ζητήματα.

Ads

Ο Παπαδόπουλος κι ο Σφακιανάκης

Μετά την τεταμένη συνεδρίαση στην Βουλή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «η σκευωρία αποκαλύφθηκε». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της, αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη στο Ριάντ. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος την απόρρητη αλληλογραφία της πρεσβείας μας στο Ριάντ με το υπουργείο Εξωτερικών, αυτός που αμφισβητεί την πιστοποίηση του κ. Παπαδόπουλου, δεν είναι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας της Σαουδικής Αραβίας αλλά ένας ομογενής μεσάζοντας ονόματι Τζον Σφακιανάκης.

«Αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας ο οποίος επιδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, καλώντας την ΝΔ να απαντήσει «για ποια συμφέροντα εργάζεται» και «ποιών τις θέσεις υιοθέτησε». Εκαναν λόγο, δε, για «παταγώδη αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη».

Τσίπρας: Επίθεση από μιντιακό λόμπι

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή κατήγγειλε συντονισμένη επίθεση από μιντιακά συμφέροντα και την ΝΔ με στόχο «να δημιουργηθεί θόρυβος ώστε να καλυφθεί η κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, οι offshore, οι ακολασίες των παραδείσων, τα στοιχεία που θέλουν τον Γραμματέα της ΝΔ να συνομιλεί με ανθρώπους της βίας».

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την αλήθεια και να αποκαλύψω το βρόμικο παιχνίδι και το μέγεθος της απάτης σας, να καταλάβει ο λαός ποιος είναι ο στόχος και ο σχεδιασμός σας».

Στο κλείσιμο, δε, της πρωτολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε και το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής το επόμενο διάστημα, ανακοινώνοντας ότι κατέθεσε πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη φοροδιαφυγή. «Για να συζητήσουμε για τα πραγματικά μεγάλα ζητήματα της χώρας και όχι για συκοφαντικές εγκλήσεις», τόνισε. 

Τα 6 ερωτήματα του Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία αποτελεί σκάνδαλο και κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα 6 ερωτήματα που θέτει η ΝΔ:

* Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;

Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;

Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;

Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;

* Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;