Την φροντίδα δύο ορφανών αρκούδων από το Μαυροβούνιο, ηλικίας μόλις 5 μηνών ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. 

Ads

Τα δύο αρκουδάκια, ο Μπρούνο και η Μάσα, είναι αδέρφια και βρέθηκαν τον Απρίλιο κοντά στην περιοχή Μπρέστιτσε από την περιβαλλοντική οργάνωση CZIP. 

Προσωρινά φιλοξενήθηκαν σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, κάτι που έκανε ακόμη πιο αναγκαία την άμεση μεταφορά τους σε άλλο χώρο, όπου την ανατροφή τους θα αναλάμβανε κάποια οργάνωση ώστε να υπάρχει η ελπίδα να επανενταχθούν έπειτα από μερικούς μήνες στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Πράγματι, οι άνθρωποι της CZIP εμπιστευόμενοι το πολυετές έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον τομέα της προστασίας των άγριων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, αλλά και την εμπειρία της Επιστημονικής του Ομάδας στην ανατροφή και επανένταξη ορφανών αρκούδων, επικοινώνησαν με την ελληνική οργάνωση και ζήτησαν να αναλάβει εκείνη την φροντίδα τους και, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, την επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον του Μαυροβουνίου. 

Τα δυο αρκουδάκια που μετά από μακρύ ταξίδι έφτασαν στον Αρκτούρο εγκλιματίστηκαν γρήγορα. Είναι πολύ ζωηρά και περνάνε τις περισσότερες ώρες τους «μαλώνοντας» στο πλαίσιο του παιχνιδιού. 

Ads

Φαίνεται ότι είναι πολύ εξοικειωμένα στην ανθρώπινη παρουσία, λόγω της φροντίδας που έλαβαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. Όμως πλέον η επαφή τους θα μειωθεί στο ελάχιστο από τους φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τον άνθρωπο ως ένα είδος που θα πρέπει να αποφεύγουν.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναλαμβάνει την ανατροφή τους για λίγους μήνες με στόχο την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον στο Μαυροβούνιο, όπως άλλωστε προβλέπει και το σχετικό πρωτόκολλο που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.