Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίο διέφυγαν από τη χώρα και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ads

Η υπόθεση οδηγείται στον ανώτατο δικαστήριο ύστερα από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, κατά της απόφασης για μη έκδοση των πέντε εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Το Συμβούλιο Εφετών έλαβε αυτή την απόφαση κρίνοντας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση «αόριστο» και αποδεχόμενο τη θέση πως αν εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους.

Με την έφεση ο κ. Λιόγας δέχεται ότι ο φάκελος της Τουρκίας είναι επαρκής για την παράδοση των στρατιωτικών στην χώρα τους, ώστε να δικαστών ως συμμετέχοντες στο πραξικόπημα, ενώ θεωρεί πως οι δικαστές πρέπει να δεχθούν την έκδοση, λόγω των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν την Ελλάδα.

Ads

Έτσι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει πλέον την υπόθεση τόσο για τους πέντε που ασκήθηκε έφεση στην μη έκδοσή τους, όσο και των υπολοίπων τριών που προσέφυγαν οι ίδιοι κατά της απόφασης έκδοσης τους.