Με αιχμή τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εργασιακή εφεδρεία και τις πάσης φύσης περικοπές στα εισοδήματά τους, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 19 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε υπουργεία και οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης η πορεία των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς από την πλ. Κοτζιά προς το Σύνταγμα.

Αποκλεισμένα είναι από το πρωί της Πέμπτης τα κτήρια που στεγάζουν την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Κηφισίας 7, Αμπελόκηποι), τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς, καθώς και τα παραρτήματα του υπουργείου Εσωτερικών επί των οδών Δραγατσανίου, Ευαγγελιστρίας και Σταδίου 31 στην Αθήνα.

Νωρίτερα, συγκέντρωση  διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών δικαστικοί υπάλληλοι.

Ads

Απεργία στα ΜΜΜ

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα, Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός του Προαστιακού. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ταξί κατεβαίνουν την Παρασκευή σε 24ωρη απεργία. (Διαβάστε αναλυτικά την είδηση ΕΔΩ)
 
Αναλυτικά

Την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πλην του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία.

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή.

Η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη τη Παρασκευή, οπότε απεργούν και οι οδηγοί ταξί.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν:

– Το Μετρό
– Το Τραμ
– Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος
– Τα λεωφορεία
– Τα τρόλεϊ
Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση θα υπάρχει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και από τα ταξί, ενώ δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος.

Την Παρασκευή θα καθηλωθούν:
 – Τα ταξί
– Το Μετρό
– Το Τραμ
– Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος
– Τα λεωφορεία
– Τα τρόλεϊ
Ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ισχύσει, ενώ ο Προαστιακός θα λειτουργήσει κανονικά.

Καταλήψεις σε υπουργεία και σήμερα

Καταλήψεις σε υπουργεία πραγματοποιούν για μια ακόμη ημέρα εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο.

Υπό κατάληψη τελεί το κτήριο του Υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς, καθώς και τα κτήρια του Υπουργείου Εσωτερικών σε Σταδίου και Ευαγγελιστρίας.

Στάσεις, απεργίες, κινητοποιήσεις…

Σε στάση εργασίας προχωρά σήμερα, Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 15:00 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
 
Δεκαήμερη απεργία αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν, ξεκινώντας από την Παρασκευή, και οι τελωνειακοί.

Στάσεις εργασίας έχουν προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καθηγητές και δάσκαλοι, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κυλιόμενων πενθήμερων απεργιών.

Σε πανελλαδική αποχή κατεβαίνουν οι δικηγόροι από σήμερα, Πέμπτη έως και τις 19 Οκτωβρίου, ύστερα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν όλα τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, Κανάλι της Βουλής, Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι είναι κλειστά σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη, λόγω της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζονται, όπως και οι καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών. Κρίσιμη συνάντηση Χ.Καστανίδη με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το βράδυ της Τετάρτης για το θέμα των σκουπιδιών στους δρόμους.

Δεμένα για τρεις ημέρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας. Η ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως την ίδια ώρα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα, το σωματείο των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) έχει αποφασίσει να μην αφήσει τα πλοία να αναχωρήσουν ούτε την ερχόμενη Τετάρτη, συνεχίζοντας για ένα 24ωρο ακόμα τις κινητοποιήσεις. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτωβρίου.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εφοριακοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν δύο 48ωρες απεργίες από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Σε 48ωρη απεργία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.